Vanligvis begynner barn å lyve når de er mellom to og fire år gamle. Foreldre blir ofte bekymret med tanke på fremtiden. Men det er et tegn på at barnet utvikler seg. Og på en slik måte at barnet er klar over at alle har forskjellige ønsker. Å forstå hva andre mennesker tenker og føler er en viktig ferdighet. Det er også relatert til empati og omsorg for andre.

Helt i starten er det i all hovedsak morsomt og ikke så effektivt. Jeg husker fremdeles at vår tre år gamle sønn satt ved bordet og ønsket å drikke noe. Så spurte han: "Mamma, kan jeg ha litt mer saft?" Siden jeg trodde han hadde fått nok og måtte spise ferdig først, sa jeg: "Nei, spis ferdig først". Selvfølgelig var det ikke det han ville høre og så prøvde han det med faren sin, som også satt ved samme bord: "Pappa kan jeg ha litt mer saft?" Og så reagerte mannen min med å spørre ham: "Hva sa mamma?" Og vår sønn erklærte: "Hun sa at jeg kunne få". Ja, morsom, men ikke effektiv.

Når barna blir eldre og deres perspektiv vokser, vil bevissthet av løgnen og det som tros av andre, også vokse. Men deres moral vil også vokse. Hvor små barn lyver mer for personlig fortjeneste, vil eldre barn føle seg verre om sine løgner.

Når de går på videregående skole, er det sjelden for tenåringer å lyve. Men når de lyver, handler det om ting som angår seg selv og hvor noen andre har ingenting å gjøre med (for eksempel foreldre og lærere). Vanligvis handler dette ikke om å skade eller gjøre andre mennesker vondt.

Hvis løgn innebærer aggresjon, er det grunn til bekymring. Men ofte er dette også ledsaget av motstand mot autoritet og at ungdom ikke ønsker å være ansvarlig for sine handlinger. Også når løgn er ledsaget av andre psykiske lidelser (for eksempel anoreksi), er det lurt å søke hjelp.

Hva kan du gjøre hvis barnet ditt lyver?

  1. Ikke prøv å straffe for mye. Fortell barnet ditt at dette ikke er som du ønsker at man oppfører seg, og at å lyve, ikke er akseptert. Start deretter samtalen: Hvorfor lyver barnet?
  2. Prøv å gi følelsesmessige og moralske eksempler. Forklar at å lyve kan skade. Forklar hvordan det kan påvirke andre og la barnet forstå hvordan det kan være hvis det er gjort mot dem. Barnet kan derfor oppfordres til å fortelle sannheten.
  3. Finn ut om løgnen egentlig er en løgn eller en blanding av fantasi og sannhet.

Husk at løgn er en måte for barn til å navigere gjennom den sosiale verden. Sørg alltid for at du er åpen for barnet, og at du kan snakke med barnet ditt om å lyve, slik at over tid lyvingen minsker.

 

© Copyright psyke59gradernord.com