På hvilke grunnlag skal en virksomhet belønne sine medarbeidere for sin innsatts? Et mulig svar er at folk kan bli best belønnet for deres prestasjoner. Alle som bidrar mer eller leverer bedre, fortjener en høyere lønn, en bil, mer uavhengighet i stillingen eller et ærverdig omtale i personalbladet.

En ansatt regner med rette at et høyere engasjement fra hans side reflekteres i bedre lønn. Og en ansatt forventer også at arbeidets prestasjon skal måles riktig, og sammenligning med prestasjonen til andre ansatte skal være rettferdig. Nettopp fordi resultatene har så stor effekt på ansatte, er det viktig å basere disse på en gyldig prestasjonsvurdering.

For å opprettholde sin jobbprestasjon og sine jobbferdigheter til å nå ønsket standard, trenger ansatte tilbakemelding fra sin nærmeste leder. En av lederens viktige oppgaver er å holde underordnede informert om hva som forventes av dem og i hvilken grad de oppfyller kravene til dem. Men en leder kan også gi føringer og anbefalinger om hvordan ansatte kan forbedre sin prestasjon og kvalifisere for en jobbforbedring.

Eksempler på kriterier:

  • Støtte
  • Kommunikasjon med andre
  • Å følge instruksjonene
  • Motivere andre
  • Profesjonell utseende
  • Kvalitet i arbeidet
  • Kvantitet i arbeidet

Prestasjonsevaluering skal styrke kulturen og være innebygd i selve kulturen.

En enkel måte å gjøre oversettelsen fra prestasjon til belønning, er ved å sammenligne disse menneskers prestasjon med leveranser av andre i samme yrke (ikke nødvendigvis i samme organisasjonen). Dette kan bare lykkes hvis lønnene til faggruppen som helhet er faste og kjente.

Aldersfordeling er mest sannsynlig når ansiennitet korrelerer positivt med egenskaper eller ferdigheter ønsket av organisasjonen.

 

© Copyright psyke59gradernord.com