Grunnen til at barna har hemmeligheter ligger ofte i det faktum at de skammer seg. De skammer seg fordi de er redd for at de ikke fyller forventningene. Fordi de ønsker å gjøre foreldrene sine fornøyde. Og fordi de etter sin mening ikke klarer å fylle forventningene, holder de visse ting hemmelige. 

Hemmeligheter kan være en tung byrde for barn og har en negativ effekt på utviklingen. Spesielt når det gjelder familiehemmeligheter som innavl, bedrag eller avhengighetsproblemer. Problemet med disse tankene er at de forblir i hodet og blir avspilt igjen og igjen. Disse «irrasjonelle» tankene kan bli til «fakta», med «irrasjonell» oppførsel som følge som i ytterste konsekvens kan resultere i selvmord. Disse tanker er irrasjonelle fordi de bare gjør livet verre. Men de er logisk for barnet, fordi barna tror at deres enkle ideer er fakta.

Hva kan vi gjøre med det?

Det er viktig at du lar barna få vite og føle at du aksepterer dem betingelsesløst - til tross for hva de tenker, føler, sier eller gjør. Og at du lærer dem og oppfordrer dem til å akseptere seg selv for det de gjør.

Men husk: å ha hemmeligheter er også nyttig!

De små hemmelighetene er vanligvis positive, fordi de gir barn sjansen til å bli følelsesmessig uavhengig fra foreldrene sine. Dette gir barn muligheten til å utvikle selvstendighet. Barn trenger små hemmeligheter. Foreldre trenger ikke å vite alt.

Barn på monitoren

Verden har endret seg raskt og barn blir overvåket mer enn før. Det gjør at å ha hemmelighetene er mye vanskeligere. For noen barn er det vanskelig å holde hemmeligheter, fordi det gir mye spenning. De som har en hemmelighet for en annen er i stand til å se seg selv som uavhengig. Dette krever selvkontroll og selvstendig tenkning.

Ungdom må ha hemmeligheter

Desto mer ungdommer holder hemmelige fra foreldrene deres, jo mer sannsynlig er det at de vil få fysiske klager og depressive følelser. Tross alt koster det fysisk energi for å holde i sannheten, men også en psykologisk innsats for å hele tiden tenke over om du kan fortelle noe. 

Videre synes unge å ha nytte av hemmeligheter for deres utvikling. De som har flere hemmeligheter, er bedre i stand til å få sin egen mening og se seg selv som et individ, uavhengig av foreldrene sine. Så det er en balanse her.

Med ungdommer er det viktig at du er åpen for dem, lytter til dem uten å komme opp med alle mulige tips og gode råd umiddelbart.

Utfordringer…

Men ofte står det dårlig til med kommunikasjonen mellom foreldre og ungdommer, og ofte skyldes dette foreldrene. De jobber begge og kommer hjem trøtt. Det må lages mat og ofte må det jobbes bak datamaskinen om kvelden. Deretter spør de barn ved slutten av kvelden (med tre paracet mot hodepine, og i en sur tone): "Og hvordan gikk det egentlig på skole?" Det virker ikke, selvfølgelig. De har ikke tid til det. Når de kommer til en psykolog og snakker om problemer med sitt barn, oppdager de at de faktisk ikke kjenner hverandre i det hele tatt.

Gir du barn ansvar?

Så snart pappa hører at sønnen hans (16 år) har en kjæreste, legger han en stor pakke kondomer på badet og sier: "Hvis du gjør noe i helgen, må du være forsiktig". Mens gutten tenker: "Jeg er ikke klar ennå". Selvfølgelig gjør en slik far noe bra. Han sørger for at sønnen hans ikke får AIDS eller at han ikke blir en uventet bestefar selv. Men det han ikke gjør er å ta seg tid til å snakke med sitt barn: hva betyr kjærlighet for deg, hva gjør du med kroppen din, og så videre.

Balanse

Hemmeligheter er bra - til en viss grad. Men vær så snill å la foreldrene gi barna rom for å si hva som forgår. Med ungdommer er det viktig at du er åpen for dem, lytter til dem uten å dømme, kommentere eller gi råd umiddelbart.

 

© Copyright psyke59gradernord.com