Høy følsomhet kan ofte øke noen fordommer. Spesielt på jobb. Skal du fortelle arbeidsgiveren at du er høy følsom? Mange mennesker vet ikke hva HSP er for noe. Høy følsomme personer blir ofte merket som personer som er overfølsomme og engstelige, som ikke kan motstå noe og lider raskt av stress.

Stress

Folk med HSP kan ofte ha problemer med å håndtere et dårlig arbeidsmiljø, urettferdighet eller spenninger i en sosial sammenheng. I en periode med stress, når det jobbes hardt og mye, er gjenopprettingsbehovet for en HSP større enn for en ansatt som ikke har de samme egenskaper. Det har blitt vist at en HSP fungerer bedre i et godt, positivt miljø enn en «ikke-HSP-ansatt». I et negativt miljø fungerer de mindre bra enn en «ikke-HSP-ansatt». Stress med HSP forekommer vanligvis oftere på grunn av langvarig stress i sosial sammenheng. Vanligvis ikke gjennom hardt arbeid.

Men dessverre er det fortsatt slik at noen arbeidsgivere tror at du bruker HSP som en unnskyldning, slik at dine kolleger eller veileder må tilpasse seg til deg. Vanligvis er ikke dette tilfelle. Et positivt arbeidsmiljø hjelper imidlertid med stor inspirasjon og motivasjon. Din ytelse øker for eksempel hvis arbeidsgiveren din verdsetter deg og gir fleksibilitet på arbeidsplassen din - gjennom fleksibelt arbeid eller å jobbe hjemmefra.

Å se HSP

Høy følsomhet, eller HSP er en egenskap som andre kan se og legge merke til i din oppførsel. Det du kan gjøre er å nevne viktige HSP-kvaliteter og fallgruver for jobben du gjør. At du noen ganger ofte sympatiserer så mye med andre at du glemmer deg selv. At du vil hjelpe andre raskt (og ikke tørr å si nei!). Eller at du går utover dine grenser. Men også at du jobber hardt, og derfor også trenger gjenopprettingstid. Ikke bruk begrepet HSP i første omgang for å unngå fordommer. Bruk det bare når du har et godt forhold eller når du stoler på noen.

 

© Copyright psyke59gradernord.com