For ikke lenge siden hadde jeg et intervju og da vi var ferdig kunne jeg bare tenke en ting: "Ut, ut, ut, lukk døra og løp!"

Jeg vil ikke si mer om det, bare at jeg er psykolog og derfor er kjent med og gi råd om mobbing på jobb.

Flere har problemer etter en forandring i organisasjoner. Denne forandring er sikker til å mislykkes hvis den ikke blir utført sammen med de ansatte. Mange organisasjoner går fra den ene til den andre organisasjonsendring. Ansatte føler seg ofte usikre og forstår ikke alltid hvorfor. Forskere er skeptiske og hever jevnlig at de fleste organisasjonsendringer ikke oppfyller forventningene.

Det finnes et forhold mellom oppfatninger av mange ledere om organisering og hvordan de ledere løser organisatoriske endringer.

Tilbake til mine erfaringer ved intervjuet… Da jeg stod ute igjen måtte jeg tenke på historie om frosken: Hvis du putter en frosk direkte i varmt vann, vil den hoppe ut. Men hvis du setter den i kaldt vann som sakte begynner å koke ville den gjerne sitte der til den er kokt. Det er en gammel analogi med jobb: Vi ofte fortsetter i en jobb selv om kulturen på jobben gjør oss ulykkelige. Det som startet som en god jobb og et positivt arbeidsmiljø kan endre seg over tid. Kanskje det kommer en ny leder eller miljøet endres, og før vi vet ordet av det, koker vannet, og begynner vi å bli kokt i en giftig lapskaus.

Hvis du føler deg stresset eller ulykkelig, kan det være godt å ta en sjekk og se etter tegn på en giftig kultur på jobben.

Se etter:

  1. Umoralske eller ulovlige aktiviteter. Dette er et stort rødt flagg. Hvis selskapet eller en enkeltperson gjør noe galt, trenger du ikke å være en del av det. Kom deg ut så fort som mulig. Personen som ser en forbrytelse kan være like skyldig som den som begår den.
  2. Fysisk stor fare. Hvis du eller andre blir satt i fare på grunn av usikre arbeidsforhold, bør du gå så fort som mulig. Ingen jobb er verdt livet ditt.
  3. Åpenbar urettferdighet. Du har sannsynligvis hørt: "Ingen har sagt livet er rettferdig". Dette er sant, men du bør forvente en viss mengde av rettferdighet på arbeidsplassen. Hvis kollegaer stjeler dine ideer eller arbeid og tar æren for det, eller gjør feil og skylder på andre, kan dette være et tegn på et meget giftig arbeidsmiljø.
  4. Fornærmende sjefer eller kolleger. Seksuell trakassering, rasisme, eller en annen form for diskriminering skal ikke bli tolerert. Dette kan også omfatte høy aggresjon eller mobbing, trusler, urimelige forventninger, eller åpenbar mangel på empati.
  5. Dysfunksjonelle relasjoner. Noen ganger er det kombinasjonen av personligheter i et selskap som kan resultere i et giftig miljø, skape sladder, baksnakking, favorisering, nag, og uberettiget kritikk.
  6. Gripende dårlig kommunikasjon. Hvis du får lite eller ingen tilbakemelding, bare negative tilbakemeldinger, hvis du ikke får viktig informasjon, eller sjefer og kollegaer er svært kaldt og fjernt, kan det også bidra til en giftig arbeidsplass.
  7. Kronisk høy stress. Noen jobber er mer stressende enn andre, men hvis du blir rutinemessig utsatt for høye stress situasjoner med ingen mulighet for å slappe av eller når du blir mobbet fordi du trenger å gjenopprette deg fra stressende situasjoner, da kan det også være giftig. Hvis det forventes hele tiden at du jobber mer enn 40 timer per uke uten ekstra kompensasjon og du ikke har mulighet å ha balanse mellom arbeid og fritid, skulle du kanskje vurdere å finne en annen jobb.

- Å forvise angst og tidstenking

En mor fortalte om sin fem år gamle sønn som har en rik fantasi. Han lever ofte i sin egen verden.

Enkle ting, som å ta på seg sko, kan ta veldig lenge, fordi han har glemt at han ble bedt om det. Noen ganger må mamma be ham tre ganger.

Mitt forslag er å gå med ham til gangen og følge ham i dette. Dette førte opp til det faktum at hun synes det er vanskelig å gi sine barn individuell oppmerksomhet. Hvis hun ville gå med sønnen til gangen, ville datteren av tre og et halvt år nemlig følge.

Hvordan man kan gi barn individuell oppmerksomhet, har å gjøre med identifisering av grenser og tydelig kommunikasjon.

 

- Å håndtere dominerende maskuline energi

En mor fortalte om sin datter i barneskolen. Når hun går inn i gangen som fører til garderoben for hennes klasse, må hun av og til forbi noen pappaer. Hun bremser ned og deretter gjemmer seg bak mor. Samtidig ber hun om et fast grep. Hun ønsker definitivt ikke å gå alene langs disse pappaene.

Her ville jeg ha tatt hennes behov i betraktning.

En annen mor hadde opplevd noe lignende med hennes jenter som ville ikke si farvel til en onkel.

Alle disse mennene har minst én ting til felles: de utstråler en dominerende mannlig energi og de ønsker ikke å ha noe å gjøre med det.

I noen kulturer er dette ikke tillat. Du må respektere de eldre og du bør hilse dem. Men denne mor har tatt i betraktning jentenes behov og fikk dermed dommene over seg.

 

Å oppdra barn er en utfordrende jobb!

 

Er det noen gang at du går med bly i skoene til jobben? Er det vanskelig å komme seg ut av sengen? Mange er ikke fornøyd med sitt arbeid. Hvis du jobber primært for å tjene penger, da er utfordring og moro underordnet.

Men hva om du liker å nyte jobben din?

Noen ganger merker du at arbeidet ditt suger og det er ikke morsomt å jobbe. Det kan endre seg hvis du velger å se annerledes på din jobb.

Din jobb endrer seg ikke, men hvordan du ser på jobben gjør det. Og dermed kan det hver dag være mye mer moro å jobbe.

Disse tipsene vil gjøre arbeidet morsommere. Du kan bruke dem til å gjøre arbeidet morsommere og å få mer lyst til å jobbe.

  • Sjekk om du har et konkret mål for dagen. Når du vet hva du skal gjøre da har du ofte mer lyst til å jobbe enn hvis du bare la jobben skylle over deg.
  • Utfordre deg selv. Selv om du finner din jobb dødelig kjedelig, finnes det måter å utfordre deg selv. Prøv for eksempel å fullføre ditt arbeid innen en viss tid, prøv å øke kvaliteten eller utfordre deg selv til å få gjort mer enn normalt.
  • Fokuser på dine kollegaer. Mange synes arbeidet deres er ikke så spesiell, men synes at det er teamet og samarbeid som holder dem motivert.
  • Ta ansvar for noe sosialt. For eksempel å organisere et bedriftsarrangement, julelunsj eller påskebrunsj.
  • Bruk ditt arbeid som en personlig lekeplass der du kan utvikle deg selv. Du kan bruke ditt arbeid som et testmiljø. Øv dine sosiale ferdigheter på kollegaer, tren din kjærlige side ved å prøve å føle kjærlighet for denne kollega du hater.
  • Gå til sengs i tide. Hvis du er uthvilt ser du positivt på verden.
  • Finn ut hvilke aspekter av jobben du ikke liker. Hvilke aspekter av jobben synes du irriterende? Kanskje du liker selve jobben men er det en bestemt ting som du må utføre hver dag.
  • Snakk med sjefen din. Forklar at du ønsker mer utfordring i jobben. Forklar også hvilke aspekter av jobben du virkelig liker, og hva du ønsker/ha lyst til å gjøre mer. Forklar hvilke aspekter du ønsker å oppleve mindre. Det er ikke alltid mulighet til å tilpasse arbeidet ditt, men ofte er det.
  • Invester i en inspirerende hobby. Arbeidet ditt trenger ikke å være din hobby. Hvis du tar litt tilfredsstillelse fra jobben din, let etter en hobby som gir deg mer tilfredsstillelse. En morsom hobby kan gi deg tilfredsstillelse du leter etter, mens du jobber for å tjene penger.
  • Bli mindre avhengig av din lønn. Har du denne jobben hovedsakelig for pengene? Se om du kan jobbe mindre.
  • Lag en plan for deg selv. En dum jobb uten utsikt er slitsom. Men en dum jobb som et middel mot et bedre liv er super inspirerende. Kanskje du trenger litt penger slik at du senere kan betale opplæring for å starte din drømkarriere etterpå. Eller kanskje du ønsker å starte en egen bedrift, og bruker din nåværende jobb som et praktisk springbrett.

Hvis du ikke kan endre jobben din, så bare forandre deg selv. Se annerledes på arbeidet ditt og se hvordan det blir mindre irriterende. Og fordi du utfordrer deg selv og investerer tid med dine kollegaer, er arbeidet ditt kanskje også morsomt!