I begynnelsen av året skled jeg på isen. Jeg måtte holde meg rolig og kunne ikke gå.

 

"Hvorfor skjer dette meg?"

"Hvorfor skjer det i det hele tatt?"

"Å, ja. Som om jeg ikke har nok å gjøre"

"FOR EN ELENDIGHET!!"

 

Jeg var full av frustrasjon. Jeg følte meg som et offer for situasjonen. Virkelig god følte det ikke. Jeg merket at jeg skyvet mitt ansvar fra meg. Det er adferd som jeg ikke ønsker. Så jeg senket skuldrene mine, tok noen dype åndedrag og sa til meg selv: "Hvis jeg ligger her likevel, kan jeg like godt nyte det".

Jeg bestemte meg for å nyte det. Med en bok og hekling. Jeg var helt rolig. Det var ganske hyggelig. Etter tre uker visste det seg at jeg hadde en revet ankelligament og fikk jeg oppdrag av fysioterapeuten å starte på ergometersykkelen og jeg følte nesten synd.

 

Min tid i ro var både hyggelig og ubehagelig. Og jeg kunne velge. Først valgte jeg (av gammel vane) for å være irritert. Deretter valgte jeg bevisst å nyte det. Situasjonen er den samme - følelsen er helt annerledes. Elendigheter er relativ. Du skaper din egen elendighet. Du gjør det uten la merke til det.

 

Du har begrenset kontroll over verden utenfor, men du har potensielt full kontroll over din indre verden. All elendigheten kommer av hvordan du føler om en situasjon. Og med det, er din elendighet ditt egen ansvar. Å ta ansvar betyr å ta livet som det kommer. Og du innser at din lykke til syvende sist ligger i dine hender. Du er ikke offeret.

 

Tanker bestemmer dine følelser. Du tenker på noe trist, og du føler deg trist. Du tenker på noe morsomt, og du føler deg glad. Vanligvis står hjernen din på autopilot. Tanker som kommer, gir deg en følelse. Du skjønner ikke engang hva som skjer. Prøv i en slik situasjon å innføre en ny tanke.

 

Ved å reagere bevisst tar du tilbake ditt ansvar. Og dermed tar du grep om situasjonen. Det er alltid noe du kan gjøre for å bedre situasjonen. Se etter et lite skritt som du kan sette direkte. Som å ‘google’ en løsning, ringe en venn, lage en liste, etc. Hvis du ikke kan endre situasjonen, kan du alltid endre noe med deg selv. Du kan for eksempel være aktiv med idrett. I det minste kan du slutte å mase om situasjonen. Og simpelthen observere situasjonen.

 

Ting skjer. Og du bestemmer hvordan du ser på det. Det er ofte vanskelig. Men hvis du ønsker å føle deg friere og lykkeligere har du ikke andre valg. Å velte seg i selvmedlidenhet er deilig. Men det repareres ikke dekk med.