Print

Blir du gal av alle disse Whatsapps, Instagram, Snapchat og Facebook-meldinger og e-poster? Det virker som det er ingen ende på strømmen av meldinger. De i tjueårene og trettiårene sliter med en overbelastning av valg, informasjon og økt økonomisk usikkerhet. Resultatet er (unødvendig) mye stress. Tid til å komme derfra igjen.

Og på den tiden når du ikke ser på telefonen din, sliter du fortsatt med mange spørsmål: er dette virkelig hva jeg skal gjøre, hva jeg liker? Burde jeg bytte arbeidsgiver eller kanskje yrke? Og så all disse nyheter: Brexit, Tyrkia, terrorisme. Egentlig ønsker du å være godt informert om alt, men ser du mellom informasjonstrær ikke skogen lenger. Dessuten har du faktisk ikke tid (og energi) for alt dette.

Flere valg

Gode (eller heller dårlige) nyheter: Du er ikke den eneste som føler seg slik. Og det er ikke rart. På mange måter har vi i de siste 40 årene fått mye mer å velge mellom. Daniel Levetin skriver i sin bok The Organized Mind om noe enkelt som matbutikken: i 1976 hadde vi 9.000 unike produkter. I dag, er det 40.000.

For mye valg fører til mindre produktivitet og mindre motivasjon skriver Levetin. "Det er som om hjernen vår er bygget slik at vi kan håndtere bare noen få valg hver dag, og når vi kommer til grensen av det, kan vi ikke gjøre flere valg, uansett hvor viktige de er." 

Mer informasjon

Mengden av informasjon, nyttig eller ikke, spiser opp plass i hodet, forklarer Levetin: "Hver statusoppdatering som du leser på Facebook, hver tweet eller tekstmelding du får fra en venn, er i konkurranse med andre ressurser i hjernen din med viktige saker for eksempel om du skal putte sparepengene i aksjer eller obligasjoner, hvor passet ditt er, eller om du kan ta det opp med en venn du har slåsset med".

Ikke noe problem: du handterer det alt rett på en gang? Nei. De som ønsker å gjøre for mye på en gang vil betale en pris, så forskere ved Stanford University. Mange funksjoner blir verre med multitasking, jo mer du ønsker å gjøre på en gang, jo verre din konsentrasjon og mindre du kan skille mellom relevante og irrelevante ting. 

Mer stress, mindre kreativitet

I en annen nylig undersøkelse vises det at for mye tanke kan sørge for at du blir mindre kreativ, enten det har å gjøre med arbeidet ditt eller de siste nyhetene. Kort sagt, det kule prosjektet eller en idé som fører til et gjennombrudd kommer ikke flytende på toppen fordi hodet ditt er fullt.

Stress av for mye valg, informasjonsoverbelastning og noe for høyt nivå av standarden er ikke bare en belastning på hjernen, men også for kroppen. 

Tid for endring

Uff da ... heldigvis er det ferie! Den ultimate tiden til å ta litt avstand fra alle disse stressfaktorer og det vanlige livet ditt.