Print

Har du kaos hjemme? Her kommer 5 gode råd om hvordan man skal håndtere barn med ADHD.

Mange barn, særlig de med ADHD, føler at de trenger stimulering av hjernen. I fravær av bedre metoder, vil de skape kaos. Dette kan ødelegge familiens harmoni, hjemmeoppgaver, vennskap og livet generelt. Selv de beste foreldre kan da føle seg hjelpeløs. Her er fem tips for å kanalisere atferden.

1. Belønn atferden du ønsker mer av. Det grunnleggende prinsippet er: "Det som skiller seg ut øker". Et ord av ros, en klapp på skulderen; og vær gjerne kreativ i din oppmerksomhet og forståelse for positiv atferd. Snart vil du finne ut at de prøver mer å gjøre sitt beste for å få et kompliment, og at de vil vise ønsket atferd.

2. Gi spenning som belønning for stille, fredelig oppførsel. Dette er spesielt viktig for barn med ADHD. Så hvis du belønner for rolig oppførsel, la belønningen for eksempel være en halv time på trampolinen.

3. Se på at belønningen er verdt det. Belønningen må være noe de kan se frem til, for eksempel PC/TV-tid eller noe annet de liker. Hvis atferden ikke endres, er belønningen kanskje ikke verdt det.

4. Mange barn med ADHD lærer ved å gjøre ting. Dette betyr at det er viktig å la dem lære av deres erfaringer, de tingene de gjør. Men lager de rot må konsekvensene av dette være i forhold til mengden av rotet. Pass på at du ikke la dine følelser ta overhånd. Hvis du er irritert, sørg for at du trekker deg tilbake f.eks. i 5 minutter.

5. Sorg for sunne måter å stimulere hjernen. Dette kan gjøres ved: