Det finnes sånne uker… Du har jobbet mye, kveldene er fulle av morsomme ting, det finnes knapt noen plass for avslapping, mens det skjer atter viktige hendelser med passende følelser. Og så plutselig vekkes HSP-trollet på den neste frie dagen. Du er stresset og reagerer ikke så rolig som du faktisk er. Du reagerer brysk og har en kort lunte, eller du er veldig stille. Du blir lett frustrert, emosjonell, grinete, grumsete, og viser liten empati. Kjenner du dette trollet igjen?

Endelig har du en fridag. Og for hvilken som helst grunn, blir den mindre behagelig enn du hadde forventet på forhånd. Du hadde sett frem til å endelig gjøre ingenting. Bare holde på med det du har lyst til.

Dessverre, når du står opp kjenner du at du føler deg trøtt, du er grinete og alle folk i området ser ikke ut til å gjøre hva du vil. Det ser ut som oppførselen av dine barn, din ektefelle, kolliderer med hva du vil. Eller du blir frustrert av det uventede besøket som ikke forstår selv at de må dra, fordi du faktisk hadde en annen plan. Og så tar trollet i hodet ditt av og blir verre og verre.

Hva er det som skjer?

Etter så mange dager med aktiv tilværelse, trenger din hjerne, og ditt nervesystem tid til å gjenopprette seg. Alle inntrykkene må bearbeides, kombineres og trenger oppmerksomhet. Det tar tid. Hvis du da ikke har sett av nok tid blir du på et tidspunkt overspent og stresset. Øyeblikket da trollet kommer ut, er forskjellig for alle. Faktum er at hver HSP opplever overstimulering.

Er din reaksjon aktiv eller passiv?

Du kan reagere på forskjellige måter på overstimulering. Dette kan være aktivt eller passivt.

Passiv reaksjon på overstimulering

Ovennevnte måte er en passiv måte å håndtere overstimulering. Du tar faktisk ikke så mye ansvar for din egen overstimulering. Du vil merke en masse ekstra detaljer, griner, blir stresset og emosjonell. Du har en tendens til å se årsaken til din dårlige følelser i området ditt. Du forventer at miljøet tilpasser seg til deg, at det blir behagelig for deg. Men det er ikke deres ansvar. Hvis du ikke spesifiserer hva du trenger eller hvor dine grenser går, hvordan kan de vite det?

Aktiv reaksjon på overstimulering

Det finnes også en aktiv måte til å være sjefen over overstimulering. Da unngår du ekstra sensoriske stimuli i miljøet, for eksempel ved at du unngår grupper. Du vil gjøre hva du vil og søker bevisst en aktivitet som gir deg fred. Noen liker å trekke seg tilbake, mens andre liker å lytte til musikk eller gå en tur i skogen. Det som betyr noe er at du er klar over hvor dine følelser kommer fra, og at du vet at du er overstimulert.

Hva hjelper mot overstimulering?

  1. La trollet bare rase. I morgen er en annen, og ofte bedre dag.
  2. Hvil mellom sysler. Dette hjelper til at nervesystemet ikke overbelastes.
  3. Oppdag når du blir for mye belastet, ved å notere i en bok hva du gjør og hvordan du opplever det. Finn ut når du blir overstimulert og hvor lenge det varer. Jo mer balanse du finner mellom aktiviteter og avslapping, jo bedre du funksjonerer.
  4. Lytt til dine følelser, handler deretter. Gjør hva du trenger: sove, gå ut, etc. For hver HSP-er dette er annerledes.
  5. Ta kontroll over dagen. Når du føler at det er nok, la miljøet eller andre mennesker ikke bestemme hvordan din dag ser ut.
  6. Innse at dine dårlige følelser kan skyldes overstimulering og at nervesystemet har behov for å hvile.
  7. Hvis du finner ut at du har for mye i hodet ditt, er det viktig å gjøre mer fysisk som sykling, gå en tur, etc.