Hvordan gjenkjenne dysleksi?

Den viktigste karakteristikken av dysleksi er at det er et vedvarende problem i læring og tilpassing av lesing og staving på ordnivå. Barn med dysleksi trenger mye ekstra trening til å lære (teknisk) lesing. Derfor er det viktig at dysleksi oppdages så tidlig som mulig. Jo tidligere en målrettet tilnærming til lese- og skriveproblemer starter, jo større er sjansen for å lykkes.

Hos innvandrerbarn som snakker morsmålet sitt hjemme, er en anerkjennelse av dysleksi i grunnskolen vanskeligere. Problemer med lesing og staving er ofte tolket å være del av de generelle problemene med å lære norsk.

Problemer med å lese

Lesevansker hos dyslektiske barn er mest synlig når de leser høyt. Noen barn har en treg lesehastighet og leser ordene mens de staver dem. Andre barn har en høy lesehastighet, men gjør samtidig mange feil ved at de gjetter ordene. Det kan også være en kombinasjon av begge deler.

Problemer med å stave

Barn med dysleksi gjør stavefeil lengre enn andre barn og har mange stavefeil. For å unngå dette, trenger de mye støtte av rettskrivningsregler. Det kan være at de staver et gitt ord på samme ark på ulike måter. Barn med dysleksi ofte prøver å huske staving av spesifikke ord. Dette er en enorm belastning for minnet. I tillegg er kunnskapen som regel ikke værende, fordi de lagrer på en ustrukturert måte i hukommelsen.

Problemer med å skrive

Barn med dysleksi skriver ofte uleselig og gjør mange feil. For elever som skriver leselig, er det lett synlig at de har en treg skrivehastighet.

Årsakene til dysleksi

Den eksakte årsaken til dysleksi er ikke ennå fullt ut kjent, men det er klart at det foregår i hjernen. Det synes som om området av hjernen hvor lyder forbundet med bilder er bygget for svakt eller er vanskelig å oppnå. Lyden blir dermed ufullstendig eller feil kodet i hjernen og mindre korrekt lagret i hukommelsen. Resultatet er at disse kan bli hentet ut av minnet mindre godt. Det er vanskeligere å plukke opp ordet til å bli koplet til bildet. Det er klart at folk med dysleksi har vansker med fonologisk prosessering av språk og/eller finne ord raskt.

Høy intelligent og dysleksi

Selv høy intelligente barn kan være dyslektiker. Men på grunn av deres høye intelligens kan feil i deres lesing, språk og rettskrivning bli kompensert så godt at man ikke merker at de er ordblind og derfor kan problemet som sådan bli gjenkjent for lite eller for sent.

 

Til slutt kan dysleksi på videregående resultere i språk- og stavefeil som de ikke lenger kan kompensere for. Derfor anbefales det på det sterkeste å ta en dysleksitest.