Jobbanalyse er et verktøy for å beskrive oppgavene som er spesifikke for en bestemt jobb. Jobbanalyse er en av de grunnleggende byggesteinene for de andre kjernevirksomhetene innen personalforvaltning. Opplæring og bedriftsopplæring er ofte startet når det viser seg at det er uoverensstemmelse mellom stillingsbehovene (som skulle fremgå av en jobbanalyse) og kompetansen til den fremtidige medarbeideren (som kommer frem i jobbintervjuet). Til sist danner jobbanalyse grunnlaget for jobbevaluering. Jobbanalyse utgjør dermed en sentral del av personellhåndtering.

To typer

Vi skiller mellom:

1. Arbeidsrelatert jobbanalyse: Dette beskriver oppgavens art under arbeidet eller egenskapene til oppgavene.

2. Personlig stillingsanalyse: Ekspertise/egnethet. Med andre ord, KSAO.

KSAO

Knowlegde: Kunnskap - det man må vite for å utføre en bestemt jobb;

Skill: Ferdighet - det en kan gjøre;

Ability: Evne - personlig evner til å gjøre eller lære noe;

Other personal characteristics: Andre personlige egenskaper - alle andre relevante aspekter som ikke dekkes av de tre andre.

KSAOer og oppgaver skiller seg vesentlig: En oppgave er noe som noen gjør. KSAO er en samling egenskaper som er nødvendig for å oppfylle en bestemt oppgave.

Målet med jobbanalyse

Jobbanalyse bidrar til kartlegging av viktige funksjoner

  • Prestasjonsvurdering
  • Trening
  • Fastsettelse av lønn

Teknikker for å få informasjon om jobbanalyse er blant annet: utøve selve jobben; intervju med de som gjør jobber; observere og gjennomføre en undersøkelse. Grunnen til at det er så mange forskjellige metoder er at ikke alle er brukbar for samme formål. I praksis kombineres ofte flere metoder. Dette er viktig for å innhente god informasjon fordi jobbanalysen i en viss grad vil påvirkes av på «fordommer», antakelser og menneskelig vurdering.