Det er mulig å vurdere psykopati på tre ulike lag: kjernefunksjoner (nivået av sjelen), personlighetstrekk og atferdsmessige egenskaper. Det virker som det er bare de kjernefunksjoner som gjelder for alle psykopater.Når vi ser på disse egenskaper, er det hovedsakelig en forskjell i intensitet, og denne forskjellen er i det vesentlige en forskjell i intensiteten av psykopati. Som for personlighetstrekk er det slik at egenskapene kan være til stede ikke bare i større eller mindre grad, men de kan også mangle. I tillegg er det mulig at egenskapene kan være til stede uten at det finnes psykopati. Egenskapene er verken nødvendig eller tilstrekkelig for psykopati. Dette gjelder enda mer for alle slags atferd observert hos psykopater, men også hos andre.

Den mest brukte sjekklisten for å avdekke psykopati er av Robert Hare, den Psychopathy Checklist-Revised (PCL-R), av den finnes også en ungdom og screening versjon (PCL: YV og PCL: SV).

PCL-R består av tjue poeng scoret på en tre punkts skala. En score over et visst antall punkter – ganske høy – gjør at det diagnostiseres psykopati.

PCL-R blander punkter som er knyttet til kjerneegenskaper, personlighetstrekk og atferd. Hvert punkt i PCL-R er vektet likt. Noen elementer i sjekklisten er sterkt knyttet til hverandre, for eksempel “promiskuøs seksuell adferd” og “mange korte reelle forpliktelser”. De fleste personlighetstrekk eller atferd i PCL-R er riktignok ofte til stede ved visse typer psykopater, men er ikke til stede ved alle psykopater, og personlighetstrekkene kan også være til stede uten eksistensen av psykopati. En diagnose av psykopati basert på en høy score på PCL-R vil vanligvis – men ikke alltid – være riktig. En lav score på PCL- R gir liten trygghet for at det ikke er snakk om psykopati. PCL-R er spesielt aktuelt for svært, maskuline, ofte kriminelle psykopater. De fleste som lider av psykopati – i seg selv en alvorlig psykisk lidelse – faller utenfor den kategorien av slike ekstreme tilfeller.

En annen sjekkliste er av psykologen Isabelle Nazare – Aga. Den inkluderer tretti typer av atferd hvor folk kan bestemme hvorvidt de jobber sammen med en pervers narsissist. Nazare – Aga bruker ikke begrepet psykopat fordi dette ordet brukes i Frankrike eksklusivt for kriminelle. En pervers narsissist er i følge Nazare – Aga skrupuløs. I hennes sjekkliste nevnes det ikke atferd som er knyttet til fysisk vold. Atferdene på sjekklisten viser et akkurat bilde av ‘hverdags’-psykopater som er flinke til å manipulere. Hvert punkt vektes likt og svares ut med “sant” eller “ikke sant” og blir scoret avhengig om atferden er vanlig eller ikke vanlig. Bemerkelsesverdig, ifølge Nazare – Aga, er at det mannlige/kvinnelige forhold er omtrent lik blant de perverse narsissister. Mange psykopater oppfyller kriteriene for pervers narsissisme av Nazare – Agas sjekkliste, men det er like mange som ikke gjør det. De sistnevnte viser andre atferd, mens de er like skruppelløse. Et kriterium som “prêcher le faux pour savoir le vrai” (som betyr “proklamere usannhet for å avdekke sannheten”), for eksempel, er spesielt aktuelt for en pervers manipulator, men mange psykopater er rett og slett ikke smart nok for dette trikset.