Vi kan slite på grunn av både overstimulering og understimulering. Begge kan skape problemer for oss.

Stimulering

Overstimulering skyldes for mange stimuli og inntrykk. Ofte beskrives høye lyder, mange visuelle inntrykk eller folkemengder. Hvis du føler deg bra, eller du føler deg rolig og avslappet, kan du håndtere mange flere stimuli fra omverdenen. Hvis du tenker dypt på noe, bekymrer deg, tar for mye ansvar på skuldrene dine, eller bekymrer deg, har smerte eller når du er syk, så krever det all din energi og oppmerksomhet. Da kan det være vanskelig når det skjer mye i miljøet.

Understimulering skyldes for få stimuli og inntrykk. Dette kan være at du ikke får nok stimulering fra omverdenen. For eksempel hvis det er for lite intellektuell utfordring, kreativitet eller et liv med mye hvile, renslighet og regelmessighet. Du kommer til ingenting, selv om det er noen som vil gå ut med deg.

Håndtering

Det virker så enkelt å takle det: bare stopp med alt som gir stress og kom til handling når du er understimulert. Hvis det bare hadde vært så enkelt. 

Du kan håndtere over- og understimulering passivt. Da klager du på dine omgivelser og alt som plager deg. Men du kan også håndtere din over- og understimulering aktivt. Da tar du ansvar for ditt eget stress og lytter til dine egne behov. Å bruke denne egenomsorgen er mange ganger bedre. Men det er ikke lett for noen svært følsomme mennesker. Den største sabotøren for å bekjempe stress er du ofte selv på grunn av såkalte personlige sabotører!

Personlige sabotører

  1. Å tenke for den andre personen. Du tror du vet hva uuttalte forventninger familiemedlemmer, barn, kolleger, eller din leder har. Og uten å sjekke dette, oppfører du deg i forhold til det du tror. Dessverre kan tolkningen av disse signalene noen ganger være feil.

  2. Du lytter ikke til dine egne følelser, din egen mening, dine egne behov. Du legger ikke merke til signalene fra din egen kropp fordi du er for fokusert på den andre personen. Kjenn dine egne behov og spør deg selv spørsmålet: Hva vil jeg, hva opplever jeg?

  3. Du har lært at det ikke er slik man oppfører seg. Velsignede råd og floskler som man bruker i oppdragelsen om hverdagen som: "vær en mann", "oppfør deg normalt", "ta det med ro", "hva synes den andre personen om det", "du har alltid noe", "ikke mas" skaper et viss bilde. Spør deg selv når du velger noe om dine valg bidrar til helse og trivsel i det øyeblikket.

  4. Si ifra om hva du ønsker. Du kan føle ønsker og behov. Men det er veldig spennende å si det til andre. Kanskje de ikke liker deg lenger, eller du skuffer den andre personen. Eller du synes at det er trist for den andre personen. Ved ikke å snakke ut blir du utydelig for de rundt deg.

  5. Frykt og skam. Ikke krev for mye av deg selv. Gjør det trinnvis i et tempo som føles trygg for deg. Ha medfølelse og tålmodighet for deg selv, akkurat som du gjør for andre.

 

© Copyright psyke59gradernord.com