Ifølge NAV er andelen av de som dropper ut fra videregående opplæring høy. Derfor blir andelen unge voksne i alderen 18–29 år som blir uføretrygdet alarmerende høy – 1.8 prosent. Beregninger fra Senter for økonomisk forskning ved NTNU viser at hvert frafall også koster opp mot en million kroner.

Skolemiljø

Et godt skolemiljø er helsefremmende. Men hva er et godt skolemiljø egentlig? Er det avhengig av mellommenneskelige forhold? Eller god sosial utvikling og faglige prestasjoner? Og hva ønsker vi som foreldre at våre barn lærer på skolen? Hva vil vi som foreldre at våre barn skal oppnå?

Utfordringen

Det er ofte slik at vi som foreldre håper at våre barn får en godt betalt jobb etter skolen. Men dagens skolesystem duger ikke. Flere og flere studenter finner ikke passende arbeid etter studiet. Og flere og flere arbeidsgivere kan ikke finne folk til å fylle sine ledige stillinger, og de ansatte som aksepteres, er ikke egnet for jobben.

Skolesystemet har som formål at det skal sikre at alle studenter gjør akkurat det som alle andre studenter gjør. Å få et diplom er derfor ikke lenger en garanti for en jobb.

Hvilken vei skal tas?

Det er viktig at barna lærer å utvikle seg, at de lærer å gå sin egen vei. Men mange ser et avvik fra det normale mønsteret instinktivt som et signal om det er noe som er galt.

Men hvem har sagt at vi alle må følge samme veien for å oppnå et mål? Og det er viktig å huske at det som er bra for en person trenger ikke å være bra for en annen!

En annen måte?

En selvvalgt studievei, fokusert på kompetanse og basert på sertifikater, betyr at et barn/unge vil forplikte seg til å jobbe raskere og bedre. Et utdanningssystem som bygger på dette sikrer også en mye bedre forbindelse mellom studenter og arbeidsgivere, fordi verdien og tilgjengeligheten til sertifikatene vil bedre kunne matche kravene til det stadig skiftende arbeidsmarkedet. Og arbeid er bra for helsen fordi det gir inntekt, sosialt fellesskap, mening og struktur til hverdagen. Manglende tilhørighet, ensomhet og psykiske helseproblemer er blant de viktigste årsakene til at unge dropper ut av videregående skole.

Individuell

Hvorfor gir vi ikke barna muligheten til å lære i sitt eget tempo? Hvis du har to grupper som begge jobbe med nytt material, og den ene gruppen jobber i et fast tempo mens den andre gruppen får lov til å jobbe i et individuelt tempo som de selv velger (rask eller sakte), så vil de med et individuelt tempo få bedre resultater. I den faste gruppen vil 20% få høy poeng, 20% få lav poeng og resten vil få mellompoeng. Men i gruppen med et individuelt tempo vil 90% få høyt poeng.

Ved å kreve at barna våre lærer alt med samme hastighet, tar vi bort mange av mulighetene for en god utdanning og et vellykket liv. Hva den ene kan lære, kan den andre også lære - bare de kan gjøre det i sitt eget tempo.

 

Vil du lese mer om det? Jeg anbefaler av det sterkeste: The End Of Average, av Todd Rose.

 

© Copyright psyke59gradernord.com