I det siste har det vært mye snakking om barnehagebarn og skolebarn som blir stresset av å gå på skole. De blir fysisk syk uten at leger vet hva som skylder det fysiske ubehaget. Og når leger ikke vet hva det er, handler det ofte om stress.

Da jeg jobbet på en barnehage gikk vi en gang i uke til barneskole med alle femåringer for å forberede dem på skolen. Hva gjorde de da på barneskole? Vel, de gikk til SFO-lokalet og lekte med lekene som de store barn lekte med. Ikke med de store barn, bare med de barn fra barnehagen. Stort sett ble de altså vant til "bare" leketøyene som SFO hadde og selveste barneskolebygning.

Internasjonalt

Når vi ser rund omkring hvordan andre land gjør dette, så ser vi for eksempel følgende:

I Sverige er barn fra 1 til 5 år på barnehage. Fra 7 år skal de til grunnskole og året barna blir 6 får det tilbud om førskole. Barn med spesielle behov skal til en spesiell skole og får ikke opplæring på den "vanlige" skolen.

I Tyskland går barn fra 6 år til skolen. De første 2 år har de en klasselærer og deretter faglærere.

I Nederland må de begynne på den første skole dag i den påfølgende måneden etter 5. årsdagen men de fleste begynner allerede dagen etter at de har fylt 4 år. I Nederland undervises det på en lekende måte. Siden det er mye lek og moro, er det ingen barn som gruer seg til å gå på skole!

Men!

MEN, og det er en stor MEN! Hvis det viser seg at et barn ikke er sosialt moden eller ikke oppnår det ønskede nivå til å gå til den neste klassen, så finnes det en mulighet til å gjøre samme klasse igjen (i Nederland og i Tyskland).

Noen gang har barn vanskeligheter med bokstaver og da må det være greit at et barn kan gjøre det igjen og øve litt mer. Eller når et barn er syk og ikke takler om å komme inn igjen. (Forresten, det er i tillegg mulig at begavede barn hopper over et trinn!)

Lik og lik

Ja, selvfølgelig har alle barn rett til samme opplæring! Men ikke alle barn er like! Noen lærer langsomt og trenger lengre tid til å mestre kunnskapen de lærer på skole mens andre gjør det superkjapp. Hvis barn ikke takler å ha samme nivå som de andre de er sammen med, da begynner problemer. Klarer de ikke å komme inn igjen, da kan det gå nedover i hver klasse til de skal til videregående og da viser det seg at barn ikke lenger har lyst til å gå til skolen.

Det handler ikke om det er for tidlig eller for sent for 5 eller 6 åringer til å gå på skole. Det handler om at barn må ha muligheter til å lære på egne premisser. Og hvis ikke det går, at barn har muligheten til å gjøre det igjen.

Agenda-stress!

Jeg er veldig bevisst på at det er ikke bare barna som har problemer på skole, men at det ofte er foreldrene som maser og vil "barnets beste". Hva de egentlig vil, er at barna skal være flink i fotball på mandag, i innebandy på tirsdag, i å spile fiolin på onsdag, i hesteridning på torsdag, i tennis på fredag, i scouting på lørdag og i golf på søndag, ved siden av hjemmelekser fordi de må være flink på skole også. Da blir det stress!

 

© Copyright psyke59gradernord.com