Vi bruker mye tid på jobb. Da er det fint dersom arbeidet ditt er morsomt også. Det er nemlig ikke alle som har det bra på jobb.

Hvordan blir du lykkeligere på jobb? Og jobber du på rett sted? Spør deg selv spørsmålet om hvilke faktorer på jobben din gjør deg glad, og se om arbeidet ditt egentlig passer for deg.

Ifølge Martin Seligman (grunnlegger av positiv psykologi) er det fem faktorer som gjør en person lykkelig:

1. Positive følelser: tenk for eksempel av stolthet, glede og takknemlighet

2. En følelse av engasjement med det du gjør

3. Gode relasjoner med kolleger og kunder

4. Følelsen av å ha noe til å bidra til verden

5. Nok utfordringer

Opplever du dette også i arbeidet ditt? Eller kanskje bare i aktivitetene dine ved siden av arbeidet ditt? Det er flere ting du kan tenke på. Se for eksempel på spørsmålene under:

  • Hvilke øyeblikk er inspirerende på jobben din? Får du energi fra en «brainstorm»? Hva gjorde du da? Hvorfor inspirerte det deg? Kan du skape flere av disse øyeblikkene?
  • Hva er dine talenter? Når flyr tiden når du gjør det du gjør? Og hva gjør du nå? Se om du gjør dette i arbeidet ditt. Gjør du nok av dette? Eller for lite?
  • Har du nok positive små vaner? For eksempel: Når du kommer hjem, skal du først drikke te. Eller: Du skal jobbe med denne rapporten i 45 minutter og så tar du en pause. Eller: Du skriver tre poeng hver morgen som du er takknemlig for i ditt arbeid. Dette kan hjelpe deg til å føle deg lykkeligere på jobben.
  • Hvordan ser den perfekte fremtiden ut? Ta tid til å fantasere om hva du vil oppnå. En fremtid der du har blomstret og livet ditt er i balanse. Hva er det du virkelig vil ha? Lytt nøye til deg selv. Koble dette med nåtiden og se på hva du må gjøre for å komme fra A til B.
  • Hva er de positive og negative punktene i arbeidet ditt? Lag en liste med for og mot. Se på ting som: har du en fin sjef? Føler du deg hjemme i organisasjonen? Er forholdet mellom deg og dine kolleger bra? Er det nok utfordring?

Ved å tenke over disse tingene får du mer innblikk i situasjonen din.

Fremover!

Du vet nå hva du vil og hva din situasjonen er på jobb. Diskuter med din (vei)leder hva du kan justere. Et mer utfordrende prosjekt? Jobbe i deltid? Eller mer kontakt med kunder? Diskuter det, ofte er mer mulig enn du tror!

Likevel er det mulig at du har for få muligheter. Da kan det være bedre å bytte jobb. Velg en jobb som passer deg og gjør deg glad! 

Lykke til!

 

© Copyright psyke59gradernord.com