Innimellom snakker jeg med foruroligede foreldre som sier at det er noe spesielt med barnet deres uten at de helt klarer å sette fingeren på hva. Det er mulig å gjenkjenne signaler fra ditt høy følsomme barn allerede fra fødselen.

Høy følsomme barn har problemer med å behandle stimuli. De trenger mer tid til å behandle og akseptere alt de ser, hører eller føler. Høy følsomme barn blir også ganske slitne ved mange forskjellige aktiviteter innenfor relativt kort tid. Foreldre ofte synes at det er vanskelig å forstå sine høyfølsomme eller svært følsomme barn fordi de ikke er klar over at dette er tilfelle. Dette gjelder også lærere, familiemedlemmer og faktisk av nesten alle i deres miljø som ikke vet om eksistensen av høy følsomhet. 

Høy følsomhet er ikke en lidelse eller diagnose. Men hva er det da? Og hvordan kan du gjenkjenne høy følsomhet hos et barn? Noen type oppførsel er vanlig i et høy følsomt barn. Dette betyr ikke at ditt høy følsomme barn skal vise all denne oppførselen for å være høy følsom. Det betyr at de fleste av disse atferdsegenskapene er gjenkjennelige.

Hvert barn er annerledes og det gjelder også for høy følsomme barn. Likevel er det en rekke egenskaper eller atferd som forekommer hos høy følsomme barn.

Følsomt og oppmerksomt

Høy følsomme barn er sensitivt for ytre stimuli. De synes at mye støy, høye lyder og et travelt miljø er irriterende. De er ofte raskt skremt og er følsomme for smerte. Mange insentiver og inntrykk kan noen ganger være for mye for et barn. Da trekker de tilbake. Et barn på kanten av torget som ikke spiller, kan ses av lærere som et barn som er sosialt følelsesmessig bak. Høy følsomme barn sliter ofte med irritasjon fra kløende eller våte klær eller harde etiketter i plagg. De merker merkelige luktene raskt. De har et øye for detaljer, slik at de legger merke til, for eksempel når noe flyttes rundt i huset.

Nysgjerrig og gjennomtenkt

Barn som er høy følsomme, stiller ofte mange spørsmål. De stiller store spørsmål og tenker et skritt videre enn mange andere. Høy følsomme barn tenker dypt på alt, inkludert seg selv. Hvis noe går galt, vil de ofte bli veldig lei seg. De er samvittighetsfulle og dømmer sine egne handlinger veldig strengt.

Følsom for hvordan andre har det

Et høy sensitivt barn har et øye for andres følelser eller humør. De føler raskt at noe er galt med noen andre. Noen ganger virker det som de kan lese tanker. De er følsomme for atmosfæren og reagerer sterkt, for eksempel dersom atmosfæren er ladet. Og så har høy følsomme barn ofte et stort hjerte. De liker å gi uttrykk for kjærlighet, og de har en god følelse av rettferdighet.

Bekjemper overraskelser og endringer

Barn som er høy sensitiv er generelt ikke glad i overraskelser. De har problemer med å håndtere (store) endringer eller uventede hendelser, noe som gjør dem stresset. Barnet kan hjelpes ved å fortelle dem på forhånd hva som vil skje.

Intensiv og intuitiv

Høy følsomme barn er intense. De kan intenst nyte små ting, men de føler også følelser mer intenst. Dette kan være positivt, men de kan også være intenst sint eller trist.

Noen barn er ikke bare høy følsomme, men også høy sensasjonssøkere. Som et resultat blir egenskapen høy følsomhet gjenkjent mindre raskt, og det kan virke som et barn har ADHD.

Hvordan håndtere ditt høy følsomme barn

  • Sørg for at barnet ditt har sitt eget trygge miljø der det kan trekke seg tilbake, hvor det kan slappe av i fred og alle følelser kan uttrykkes uten begrensninger.
  • Overspente høy følsomme barn vil i utgangspunktet ikke bli rørt eller trøstet. Ikke gjør dette heller!
  • God kommunikasjon mellom foreldre og et høy følsomt barn er ekstremt viktig. Det sikrer også at barnet får følelsen av at det aksepteres i enhver situasjon!
  • Som foreldre skal du være et forbilde. Hvis barnet ditt er usikkert i en bestemt situasjon, vil ditt barn snart etterligne deg og gjøre som du gjør.
  • Start en samtale med barnets lærere og be om forståelse og riktig veiledning. Pass på at du ikke kommer i en situasjon hvor barnet gråter hver morgen i ukesvis og ikke vil gå til skolen.
  • Spør barnet ditt på slutten av dagen om de morsomme og ikke morsomme tingene som skjedde den dagen. Dette er del av den ofte nevnte kvalitetstiden. Dette sørger for at du kan være et skritt foran utbruddene forårsaket av frustrasjoner og følelser.
  • Ta vare på de viktige elementene Ro, Renhet og Regularitet. 

© Copyright psyke59gradernord.com