Mange lurer på, når er du en høysensitiv person (HSP) og når har du autisme? For det første er hver person unik. Den høysensitive personen eksisterer ikke, akkurat som den personen med autisme ikke eksisterer. Men plagene til en høysensitiv person og plagene til noen med autisme er like. De lider begge av stimuli som lyd og lys, og begge har ofte problemer med endringer. Men mens autisme er en diagnose, er ikke HSP det.

HSP

Mennesker som er HSP kan ta på seg følelser fra andre og er følsomme for visse matvarer eller stoffer (tenk på etiketten i en t-skjorte). De kan lage forbindelser raskt, kan være kreative, ha en god intuisjon og har øye for detaljer. HSP blir også sett på som mennesker som behandler informasjon grundig.

Men når følsomheten din blir en belastning fordi du for eksempel blir mobbet som barn på grunn av det, kan du trekke deg tilbake og sitte i hodet ditt. At du tenker for deg selv: Jeg vil ikke lenger si noe fordi det ansees som rart. Lærere kan se dette som en form for autisme.

Autisme

Personer med autisme har først og fremst en forstyrrelse i prosessering av stimuli. Det er vanskelig for dem til å forestille seg hvordan de vil reagere i en viss situasjon i fremtiden. De hater regler som de mener ikke er logiske, noen ganger forstår de ikke ordtak og de kan ha problemer med motsigende meldinger. Autister har med andre ord problemer med sosial kommunikasjon og har en nedsatt empati.

Det er forsket på hjerneområdene til mennesker med HSP og autister*1. Det ser ut til at visse områder av hjernen hos HSP blir mer aktivert. Mens områder i hjernen av autister som er viktige for empati med andre aktiveres redusert. På grunn av dette er det problemer i sosial kommunikasjon, det er mangel på empati, og de har begrensede interesser i tillegg til at de viser repeterende atferd.

HSP og Autisme

Mennesker med autisme ser ut til å skille seg fra høysensitive mennesker i den grad de bruker sosiale og emosjonelle stimuli. Høysensitive personer kan dypt integrere sosial og miljømessig informasjon og lagre den i minnet slik at de kan overleve bedre og ha større trivsel i samarbeid. For personer med autisme er det vanskelig å lese og tilpasse seg en sosial situasjon.

Jeg kjenner til autister (høyt fungerende og ikke høyt fungerende) som noen ganger kan være veldig opptatt med å prøve å ordne ting til bunns. De kan være virkelig nysgjerrige og ta hensyn til noen andre.

En episode

Jeg blir påminnet om en gutt som ble ansett som ganske rar i klasserommet på grunn av at han var annerledes enn resten. Han ble spurt om han turte å klatre ut av vinduet da vikarlæreren var ute av klassen. Han klatret ut av vinduet og de andre barn lukket raskt vinduet slik at han ikke kunne gå tilbake og måtte komme seg inn gjennom hovedinngangen. Han ble "tatt" og ble sendt til rektoren. Da rektoren spurte om han hadde tenkt til å gjøre det igjen, svarte han: "Jeg vet ikke". Det var nok ikke svaret rektoren ønsket å høre! Denne gutten var helt ærlig (hadde også blitt fortalt hjemme at han ikke fikk lov til å lyve) men fikk skjeft på grunn av dette. Senere viste det seg at en annen lærer sa om denne episoden: "Ærlighet er ikke lenger av denne tiden". Hvem er da rart/normal?

En slags konklusjon

Jeg tror at måten du takler dine spesifikke egenskaper, følelser, tanker og problemer på skyldes genetiske, sosiale og miljømessige faktorer. Og hvis du ser på autisme og HSP på den måten, spiller det ingen stor rolle hva det heter.

 

* Acevedo, B.P., Aron, E.N., Pospos, S., and Jessen, D. (2018) The functional highly sensitive brain: a review of the brain circuits underlying sensory processing sensitivity and seemingly related disorders.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5832686/

 

1 Denne forskningen reiser en rekke spørsmål:

1) Hvorfor er ikke høy fungerende autister inkludert i studien? og

2) Er det en bias i denne studien? Forskningen ble faktisk gjort av fire forskere som alle er HSP-er. Ønsker de å vise med denne forskningen at de ikke har noe med autisme å gjøre? Rent for det faktum at det er et tabu om autisme?

 

© Copyright psyke59gradernord.com