Føler du deg trist, kjedelig og sløv for øyeblikket? Da kan du lide av depresjon. Men ikke få panikk. Kanskje trøster dette litt: Du er ikke den første som føler seg deprimert, og du er absolutt ikke den eneste. Det er viktig å innse dette. Depresjon er vanlig, og forekommer mye oftere enn du tror. Nesten alle opplever en eller flere nedslåttheter eller depresjoner i livet.

Medisin = løsning?

Det er ganske avhengig, og det bør ikke være en automatikk. Noen ganger blir unødvendig medisinering gitt, og i noen situasjoner gir medisinering til og med flere problemer enn det løser. Men det er også mange situasjoner der medisiner er akkurat den løsningen du trenger. Vi lever i det 21. århundre, som betyr at vi har muligheten for å bruke medisiner.

Husk: 1 - 2 - 3

Tre ting er viktig å huske når du har en depresjon:

  1. Depresjonen din er delvis bare en tilstand i kroppen din. Du blir ikke gal, du lider bare av en tilstand. Akkurat som du også kan lide av en betent tå eller en smertefull tann.

  2. Du er ikke deprimert, men du har en depresjon; du kan bli kvitt den.

  3. Du kan gjøre praktiske endringer for å redusere depresjonen din.

Å jobbe med dette

Så? Så begynn å endre, om nødvendig i små trinn.

  1. Sørg for et sunt og balansert kosthold. Dette gjør at du føler deg mer energisk, bedre og sterkere.

  2. Begynn å trene - selv om du ikke har lyst. Løping, rask gåing og sykling i frisk luft. Dette er din daglige beskyttelse mot nedslåtthet. Synes du at det er vanskelig å komme i gang? Ved å ta dette i små trinn gjør du det mindre utfordrende, noe som betyr at du vil lykkes denne gangen. Og fordi du lykkes, føler du deg bra over deg selv. Dette motiverer deg til å gå en ekstra kilometer i morgen. Fokuser på dagen i dag og gjør det du kan gjøre.

  3. Depresjon er en tilstand. Du er ikke dum. Du er ikke "uhyggelig". Du har en tilstand der hjernen din har et mørkere synet på virkeligheten. Og du er ikke den eneste som går rundt med dette - selv om det noen ganger føles slik. Vær snill mot deg selv, aksepter virkeligheten og gi deg selv tålmodighet, oppmerksomhet og rom til å komme deg ut av depresjonen din.

  4. Reduser vaner som ikke tjener deg. Du føler deg ikke bra - så slutt å forårsake enda mer skade. Du vil bli bedre, ikke gå dypere inn i den negative spiralen. Slik som overdreven spising av usunn mat, overstadig se på tv serier (eller reality tv!), overdreven spill, smarttelefonavhengighet, shopping for å føle deg bedre, pirre og klage… De tingene lar deg bli båret bort i det uendelige av dine mørke tanker, fortsetter å bekrefte for deg selv hvor elendig alt er. Kommer du inn i en negativ tankespiral? Ta en dypt pust flere ganger og se etter distraksjon. Jo mer elendighet du ser, jo mer begynner hjernen din å tro at verden er elendig. Begrens negativiteten og fokuser på ting som går bra.

  5. Hvis du føler deg deprimert, har du sannsynligvis en tendens til å isolere deg fra menneskene rundt deg. Det hjelper deg ikke å komme ut av depresjonen din. Forklar dine kjære at du sliter med depresjon. Du kan finne støtte hos venner, familiemedlemmer og kollegaer. Andre mennesker som kan tilby deg støtte er legen din og eventuelle sosionomer eller psykologer. Terapi tilbyr deg et trygt sted til å jobbe med deg selv og gir muligheter til å vokse, slik at du kan komme deg ut av depresjonen din.

Til slutt

Livet er ikke alltid lett. Men livet trenger absolutt ikke alltid være vanskelig. Du kan redusere depresjonen din i små skritt og komme ut som en sterkere, roligere og lykkeligere person.

 

© Copyright psyke59gradernord.com