"Jeg føler at jeg vil gjøre mer med hendene og hjertet, men jeg sitter fast i jobben der jeg bare jobber med hodet."

"Jeg kan ikke hjelpe familien med å starte min egen virksomhet, så jeg blir i en jobb som tapper meg av energi."

"Jeg er bokstavelig talt syk av den giftige stemningen i arbeidsmiljøet mitt, men jeg vet ikke hva annet jeg kan gjøre, enn å ignorere problemene jeg har med alt her og fortsetter med jobben."

Gjenkjennelig?

Høysensitive ansatte er ofte i situasjonene ovenfor. Det er viktig at du har en funksjon, et arbeid og et arbeidsmiljø som passer deg. Og for en svært følsom person er det som "second nature" å føle eller vite om en jobb er passende og om arbeidsmiljøet er godt. Dette er ofte tydelig på det første introduksjonsmøtet. 

Dilemma hos HSP: Trygghet? Eller velvære?

Dette er ikke bare et dilemma, men et uunngåelig stort dilemma: dagens situasjon er usunn, men endringene som må gjøres er for skumle. Mange HSP-er unngår disse situasjonene. Mer enn en ikke-sensitiv person.

Hvis du er ærlig med deg selv og andre, vet du virkelig hva du vil. Men du har lagt det valget til side på forhånd. Ønsket om et eget selskap, en annen funksjon, en karriereomkobling blir egentlig ikke vurdert. Årsaken er ofte ønsket om sikkerhet, lojalitet og trygghet, mens kroppen din gir helt andre signaler.

Du er sannsynligvis også flink til å unngå den ubehagelige, spennende følelsen som følger med å lære nye ting, ta valg, uttrykke hvor dine virkelige behov og ønsker ligger, og gå til å gjøre noe annet. Og unngår du valg på forhånd, kan du selvfølgelig aldri bestemme trinnene for å faktisk komme dit på en løsningsorientert måte. 

Hvordan er det mulig?

  • Hjernen din vil først veie risikoen, gå gjennom mulige scenarier og vise den tryggeste oppførselen for deg i den situasjonen. Men hjernen er mer fokusert på negative scenarier.
  • Frykten for det ukjente er større enn sikkerheten. Du tar stresset og frustrasjonen over å unngå valget ditt for gitt.
  • En feilplassert ansvarsfølelse for familien. For eksempel fordi partneren din også tjener nok. 

Hva kan du gjøre med det?

  • Lær å fokusere på positive scenarier og utfall.
  • Lær å håndtere frykt ved uvitenhet/ved å ikke vite om problemer.
  • Bestem når det er nok for deg. Gi deg tid til å bli vant til det ukjente.
  • Hvilken fordel og interesse har familien din i ditt valg? Arbeid sammen på en løsningsorientert måte om eventuelle innvendinger. Du kan også be den andre personen om hjelp.
  • Du er mer enn din jobb. 

Du trenger positivitet

Dessverre skjer ikke endring automatisk. Du må jobbe med det selv. Men kanskje er det å være utbrent faktisk nødvendig for å vekke deg at du ikke vil ha dette igjen. Arbeidet ditt har ikke endret seg, så du må endre deg selv. Da blir valget plutselig veldig enkelt.

Å velge for usikkerhet og frykt forbundet med endring, er å velge for å lære, oppleve og vokse.

 

© Copyright psyke59gradernord.com