Ett av tre til fire barn i grunnskolen prosesserer sensoriske stimuli på en ikke-optimal måte. Noen barn er for følsomme eller ikke sensitive nok til at disse barn kan delta godt i klasserommet. Det finnes verktøy som kan brukes for å stimulere oppmerksomheten til disse barna, men disse fungerer ikke alltid, og noen ganger har de til og med negative effekter hvis de ikke brukes riktig.

I hver klasse finnes det barn som vrikker i setene, som trekker seg tilbake i et stille hjørne i klasserommet, som stirrer ut av vinduet, som ikke svarer på navnet sitt, eller som eksploderer når det er travlere i klassen. Denne oppførselen kan ha å gjøre med ikke-optimal sensorisk stimuleringsprosessering. Det finnes ulike typer sanseopplevelser: synet, hørsel, lukt, taktil og smak. Hvis prosessen med sensorisk stimulering ikke er best mulig, kan dette ha konsekvenser for klasseatferd, konsentrasjon og skoleprestasjoner.

Alle behandler innkommende stimuli (lyder, bevegelser osv.) på en annen måte. Et stimuli må nå en terskel før det oppdages. Denne terskelverdien er forskjellig for alle. Noen har høy terskel og merker ikke stimuli raskt. Andre har en lav terskel og merker stimuli raskt.

Barn som har vanskeligheter med prosessering av sensorisk stimulering, får noen ganger et hjelpemiddel som en balansepute eller lyddempende hodetelefoner fordi de antas å hjelpe til med å regulere stimuleringsprosessen ved å legge til stimuli (balansepute) eller fjerne dem (lyddempende hodetelefoner). Men bruk av verktøy uten å ta hensyn til sensorisk stimulansbehandling kan føre til dårligere ytelse. Og for barn som naturlig får nøyaktig informasjon fra miljøet, kan hjelpemidler ha motsatt effekt: De kan føre til unødvendig tilsetning eller fjerning av sensoriske stimuli og derfor dårligere prestasjon.

Det er derfor bra for lærerne hvis de kan bestemme på en forsvarlig måte om elever har en ikke-optimal behandling av stimuli og hva som fungerer og ikke fungerer for å forbedre situasjonen. Det anbefales også samarbeid med ergoterapeut med kompetanse på dette området.

 

© Copyright psyke59gradernord.com