Travelt, travelt, travelt. Alle kjenner det. Det finnes disse ukene der det virker som om du bare løper. Frister og den ene oppgaven etter den andre må være fullført. Og når du kommer hjem må du spise noe raskt og behandle noen e-poster før du sitter utmattet i sofaen for å se på Netflix.

Og dette skjer hver eneste dag uten at du unner deg tid til å virkelig slappe av og hvile. Men… hvis du ikke slapper av og tar deg tid til å komme deg, vil dette føre til mer og mer stress og til slutt til helseproblemer. På lengre sikt kan det til og med føre til utbrenthet.

Hva kan du gjøre?

For det første er det bra å fokusere på andre ting enn jobb etter jobb. Ikke sjekk litt raskt e-posten din eller ring den siste telefonsamtalen. Studier viser at aktiviteter der du er aktive er veldig bra for å bli frisk. Tenk for eksempel på sport. Hormoner som serotonin og dopamin frigjøres under trening, noe som hjelper oss til å føle oss mer komfortable. Å se på TV er en passiv aktivitet og er mindre egnet for å slappe av - akkurat som å svipe på telefonen din med Facebook, Instagram og Twitter.

Frakopling fra jobb

Hvis du ikke liker sport, kan du selvfølgelig også påta deg andre aktiviteter som å jobbe i hagen, håndverk, støvsuge, sykle eller gå en tur. Poenget er at du er engasjert fysisk/aktivt, og at du kobler deg fra jobben. Dette kalles også 'psychological detachment' (= 'psykologisk løsrivelse'). Dette sier noe om i hvilken grad en person kan koble seg fra jobben.

Bevisst stå stille

Så er det viktig å stå bevisst stille. Ta deg tid til å bryte deg fri fra jobb ved å være aktivt involvert i andre ting enn jobb. Opplev tingene rundt deg og gjør ting med mer oppmerksomhet. Pust inn, pust ut og slapp av. Slapp av og lad opp kroppen og energinivået ditt. Det forhindrer deg også i å bli utbrent. Prioriter og spør deg selv: "Hva er de få tingene som er viktigst for meg?"

Å slappe av eller utbrenthet? Valget er ditt!

 

© Copyright psyke59gradernord.com