Bare ungdommer klarer å være blodirriterende, morsom og bedårende samtidig… Du kjenner deg umiddelbart igjen når du har ungdommer hjemme. Fra døren er det et spor med vesker, frakker, skjerf, sko og skolemateriell. Helst midt i rommet, men alltid foran dine føtter. En brukt tallerken lar ungdommen ganske enkelt stå på bordet. Eller på sofaen, for hvem skal sitte ved bordet? Egentlig er en slik tallerken helt ubrukelig, fordi de fleste smuler havner i sofaen, på gulvet eller i sengen uansett.

Plutselig har den søte lille gutten eller jenta blitt en stor tenåring med de kantete skuldrene eller uventede kurver. En så stor vekstspurt koster energi, så ungdommen er umettelig sulten. Maten er ikke å skaffe raskt nok. Femten minutter etter at de har hatt et godt kveldsmåltid, kan de lett spise et halvt brød. Men det er ikke bare brød. Sjokoladestenger, pakker med chips og nøtter blir også spist opp uten problemer.

Problemer

Og som foreldre er du også et nødvendig onde med latterlige regler; "Jeg må altid gjøre noe!" "Du klandrer meg alltid!" Det gir ingen mening å spørre hver dag hvordan det var på skolen: “Du trenger ikke å vite alt!” Og som ungdom gjør man ikke noe riktig: ”Du lytter aldri!” Vil du gjøre noe klart for ungdommen? Ikke bry deg: "Jeg gidder ikke!"

De har sitt eget ordforråd. For eksempel drikker ikke ungdommen "skitt cola" (ingen A-merke, billig) og presten i kirken er "veldig kjedelig". Og hvis du sutrer om rotet i deres eget rom som mor, er det umiddelbart en "negativ vibe" (negativ atmosfære). Disse eksemplene er sannsynligvis allerede helt utdaterte, men som foreldre bør du ikke prøve å delta i ungdomsspråket.

Telefonen og ungdommen er uatskillelige. Når de våkner, blir telefonen øyeblikkelig tatt fram, og så fester den seg til hendene som en magnet resten av dagen. Ungdommer er mestere av multitasking, fordi de gjør alt med telefonen i den ene hånden. De ser på en film, spiser, og så videre mens de blar gjennom sosiale medier. Men når de går til en annen etasje kan de selvfølgelig ikke ta noe med seg for da "har de hendene fulle".

Årsakene

De kan faktisk lite for det. Det skjer så mye i hjernen deres at det ikke alltid er lett for dem. Det er fremdeles uklart hvordan det funker, men hjerneskanninger viser at hjernen til unge behandler impulser annerledes enn hjernen til voksne. Dette gjør for eksempel at unger har større sans for rettferdighet og at de er mer direkte, men også mindre flinke til å planlegge oppdrag. De tenker hovedsakelig på hva det vil gi dem nå, uten å tenke dypere om konsekvensene. Også følelser er ennå ikke optimalt ferdig, og unge mennesker er mer innadvendte takket være pubertetshormonene. De er ekstremt fleksible når det gjelder å finne kreative løsninger. Derfor er det godt å innse at oppførsel i ungdom ikke nødvendigvis er opprør, men noen ganger bare avmakt.

Det er en fase

Og tror du at de blir liggende i senga så lenge? Så la dem være. Melatonin - som vi sovner bedre av - blir ikke produsert før senere på kvelden og fortsetter å jobbe lenger. Dette forklarer hvorfor ungdom alltid legger seg så sent og foretrekker å ligge lengere i sengen.

Så ta ungdoms oppførsel med en god dose humor og husk: det er en fase, det er en fase, det er en fase!

 

Neste uke: tips om hvordan du kan håndtere ungdommer. Hva du kan gjøre og hva du ikke bør gjøre.

 

© Copyright psyke59gradernord.com