Print

Etter ferien spurte jeg noen foreldre hvordan de taklet sine autistiske barn i ferien. Hva fungerte og hva som ikke gjorde det. Ofte er det lite struktur i ferien, da kan dette føre til store utfordringer for foreldrene. Er det morsomt for et barn med autisme å dra på ferie? Og hvordan er det for foreldrene? Nedenfor finnes noen tips som kan hjelpe deg med neste ferie.

Aktiviteter

"Hva skal vi gjøre i dag? Skal vi et sted? Kan jeg spise? Jeg kjeder meg, hva kan jeg gjøre? Kan jeg…" Disse barna aner ikke hva de skal gjøre, og det ene barnet vil uttrykke dette ved å bli veldig opptatt, et annet barn ved å trekke seg tilbake i et hjørne. Det kan være veldig slitsomt for foreldrene.

Det er god hjelp å lage en daglig plan. Noen barn er best i sitt element når de bare kan være hjemme. Er det mulig å reise om natten? De fleste barn kan sove mens du er på farten, slik at de opplever så få stimuli som mulig. Dette gir trygghet for barnet så vel som for foreldrene.

Hvis det ikke er mulig å reise om natten, må du sørge for at det er klart hvor lang tid reisen vil ta og hva de kan forvente. Lag for eksempel en plan for trinnene som skal kjøres, hvor det stoppes og hva som gjøres under stoppene og hvor lenge stoppene vil vare. Forsikre deg om at turen er oversiktlig og forutsigbar på denne måten. Kanskje liker barnet ditt å lese en bok eller se en film mens du er på farten.

Utlandet

Hvis du skal til et land der solen skinner eller der det er veldig varmt, husk at de tingene også kan være stimuli for barnet ditt. Forbered barnet ditt på dette ved å si: "Når vi er i X, er sola lys og varm, men du kan takle det fordi du har solbriller og hette."

Barn med autisme forstår ikke målløse spasertur i en by. Når du drar inn i en by kan du gi barnet ditt et oppdrag. La ham for eksempel telle alle de blå dørene eller de forskjellige takene.

Forberedelser

Et svømmebasseng fører ofte også til overstimulering. Du kan forberede ham på dette ved for eksempel å la ham bruke øreplugger (“bråkstoppere”) og ta på seg dykkerbriller.

Du kan også velge å gå til en campingplass eller park der de har barneklubber som er tilpasset for barn med autisme.

Hvis barnet ditt er overstimulert, er det best å la ham understimulere en stund før han drar et sted. Ett barn kommer til ro ved å leke med leire, et annet barn ved å tegne, som foreldre vet du ofte best hva som beroliger barnet ditt best.

Til slutt

Spør deg selv om det er verdt å ta en lang tur når barnet ditt blir overstimulert av dette, og han foretrekker å være hjemme. Kanskje det er mulig å la barnet ditt bo hos besteforeldre. Eller kanskje kan du få barnet ditt til å venne først av å gå ut med ham en dag først og deretter en helg. På denne måten lærer han å venne seg til å være borte fra hjemmet.

 

© Copyright psyke59gradernord.com