Print

Tenk på tiden du var på skolen. At du tok en annen rute på vei hjem, klatret på benker, plukket noen bær. Gjorde noen rampestreker, mistet all følelse av tid og kom hjem timer senere.

Og nå? Ikke et minutt å tape!

Vi burde virkelig gå tilbake til det barnslige, løse, uformelle synet på tiden. Tilbringe tiden uten mål, uten å prøve å oppnå noe. En middag med venner, en tur i skogen, bare henge og stirre.

Skade på evnen til å fantasere

Den travle livsstilen vi har koster veldig mye. Hvis man bruker for lite tid med å gjøre ingenting, så skader man evnen til å tenke og fantasere. Vi må forstå skaden på vår mentale tilstand og vårt åndelige velvære. På grunn av det større tidspresset de siste årene, har vi mindre tid til kreative tanker.

Kreativiteten blant unge mennesker har avtatt siden komst av Internett. Det er flere følelser av angst hos (unge) mennesker, mer depresjon, mer utbrenthet. Mange sosiologer og psykologer tilskriver disse effektene til frykten for å gå glipp av, frykten for ikke å følge med. At det sjekkes Facebook eller Instagram hvert tiende minutt hjelper absolutt ikke.

Vi har knapt tid til å reflektere, for eksempel om våre verdier. Hva synes vi er viktig i livet? Vi har ikke lenger tid til å tenke på det i det stille. Vi løper fra den ene test til neste møte, og prøver alltid å være online og tilkoblet. Og det blir bare verre.

Snu!

Det krever mye disiplin for å snu denne trenden. Selv når folk er klar over den konstante galskapen og oppstyret, tar det mye viljestyrke til å endre sin egen oppførsel. Men det finnes noen ganske enkle ting du kan gjøre.

Hvert kontor skal ha et stille rom. Arbeidsgiveren bør oppfordre alle til å bruke omtrent en halv time på det hver dag.

Vi bør ta flere meningsløse turer og gå helt offline. Det handler nettopp om hvile, om å gjøre ingenting, om målløs oppførsel vi trenger. Poenget er at du slapper av en stund midt i kjas og mas på kontoret, lytter til deg selv: hvordan har jeg det, hva gjør jeg egentlig? Bare koble fra all kontakten.

Å tenke i stille om de virkelige spørsmålene om livet. Hva er verdiene mine? Hva er viktig for meg? Hvor vil jeg at livet mitt skal lede? Ikke om hva du skal gjøre i morgen eller neste uke. Du kan også i øyeblikkene du ikke gjør noe bygge inn tid der du er sammen med venner og kjære. Ikke gjennom Facetime men i det virkelige liv. Det sørger for at tankene dine havner i en helt annen tilstand.

Følelse av identitet

Alan Lightman sier i In Praise of Wasting Time: “De største vitenskapelige oppdagelsene blir gjort nettopp når forskere er inaktive mellom travelt arbeid; i hagen, i dusjen.” Men husk at følelsen av at du vet hvem du er og hva du vil, avhenger av stille refleksjon.

 

© Copyright psyke59gradernord.com