Print

Vi ønsker å ta vare på mennesker i vårt miljø som sliter. Men det er noen som stadig ringer om problemene sine og krever oppmerksomheten din på grunn av det. Hvordan kjenner du igjen disse "krevere" og hvordan håndterer du dem?

I min praksis stiller jeg ofte spørsmålet: "Hva gir deg energi og hva koster deg energi? Hvilke mennesker har du rundt deg, og motiverer de deg?" Få mennesker har mot til å bryte gjennom kravet som stilles til dem.

Hva er "krevere"?

Noen mennesker søker takknemlighet og bekreftelse fra andre mennesker. Dette har ofte å gjøre med et negativt selvbilde, mindreverdighet og avvisning. Når folk ikke har gode og stabile forhold, viser de kravadferd. De kommer tilbake til deg igjen og igjen og igjen og snakker ofte om det samme.

Vanligvis er misnøye en bakenforliggende årsak. Du kan gå inn på det og prøve å fikse det - men hvis en krever føler at du er mottakelig, vil den komme om og om igjen.

Ubegrenset oppførsel

Spesielt folk som liker å hjelpe andre, må ofte omgå mye med denne typen krevere. Du sier ubevisst ja og amen til alt og skjønner ikke at du setter for få grenser. Dette gjør deg mottakelig (og et lett offer) for mennesker som viser kravadferd.

Faktisk er det ubegrenset oppførsel, fra begge sider. Krevere krysser grenser - de ringer til de mest uønskede tidene - og du som omsorgsperson setter ikke grensene dine. Derimot lar krevere mennesker med sterke grenser raskere være i fred.

Gjør det for kjærlighets skyld

Hvis du ikke får energi ut av et forhold, handler det på et tidspunkt mer om å tolerere enn å elske. For eksempel sier du at du er i ferd med å dra. Men det er ikke rettferdig - det er å lyve.

Mange mennesker gjør noe fordi de synes det er deres plikt, men tror de gjør det av kjærlighet. Men det er ikke din plikt å alltid hjelpe. I tillegg er det ikke til fordel for krevere at deres kravadferd fortsetter å bli matet. Et negativt selvbilde og mindreverdighet er profesjonelle klager.

Noen lar seg gjøre krav på av foreldrene eller svigerforeldrene. "Ære din far og din mor" - ære ja, men de er ansvarlige for sine egne liv. Det er også mange sure vennskap. Hvordan håndterer du for eksempel den venninnen som alltid ringer om problemene sine?

Pass på grensene dine

Gå tilbake til dine egne grenser og tenk: hvis jeg følger med dette, kan jeg fortsatt fungere bra? Eller vil jeg - eller familien min – lide av det?

Oppgi tydelig hva du vil og ikke vil. Ærlighet er viktig, fordi krevere spiser energi. Du kan først føle deg skyldig for å ha satt dine grenser, men hvis du ikke elsker deg selv, kan du ikke elske andre. Så begynner du ubevisst å kreve fra andre.

Når du er ærlig, er det en sjanse for at kreveren vil stikke av. De leter etter noen andre å henvende seg til.

Og du?

Tenk: hvem bestemmer identiteten din? Trenger du andre mennesker til å føle deg lykkelig? Må partneren din alltid bekrefte deg? Hvis du vet at du viser kravadferd, får du også mer empati for mennesker som virkelig har et problem. Du forstår hva den andre personen har vært igjennom - og da blir det lettere å ringe eller spørre hvordan det går.

 

© Copyright psyke59gradernord.com