Print

Når spurte du sist om hjelp? Å be om hjelp viser seg å være vanskelig, skummelt og fremkaller skam. De fleste av oss liker å hjelpe andre. Vi vil være meningsfylte for noen andre. Men å motta hjelp er noe helt annet.

Vanskelig

Moralen i dagens samfunn er at du er ansvarlig for ditt eget liv. Og å be om hjelp er et tegn på svakhet. Folk tror at hvis du må be om hjelp, er du mislykket. Vi tror at det å be om hjelp tilsvarer å være "mindre kompetent" eller "ustabil". Men også tap av kontroll, problemer med å stole på andre eller frykten for å "overspørre" andre kan få deg til å foretrekke å gjøre det selv.

Men å kunne be om og motta hjelp vil snart bli nødvendig. Gjennomsnittsalderen blir høyere. Eldre mennesker trenger hjelp i et samfunn der profesjonell omsorg har blitt mindre og mindre. Så hvis du aldri har lært å be om og motta hjelp, blir du fanget, og ensom. Det er dit vi er på vei akkurat nå.

Individualisert

Det er et økende press på autonomi som et resultat av individualisering, men også som en årsak til vanskeligheter folk har med å be om eller motta hjelp. Økende velstand, mobilitet og teknologi har gjort oss mindre avhengige av vårt nærmeste miljø. Hvorfor skulle vi gå til naboene for å be om en kopp sukker når supermarkedet er noen kilometer unna? I tillegg er de fleste butikkene åpne langt ut på kvelden. Da står du heller ikke i gjeld til naboene.

På den ene siden er det hyggelig, men på den andre siden kan forespørselen om hjelp faktisk føre til kontakt. Det er en del av å være menneske å oppdage at du fra et bestemt punkt ikke lenger kan gjøre det selv. Det er også veldig bra for karakteren din å se og akseptere grensene dine.

Bra for alle

Å be om hjelp skaper en form for intimitet mellom mennesker som er mye lettere for giveren enn mottakeren. Som mottaker kan du gi like mye. Takknemlighet og glede, for eksempel.

Egenomsorg og medfølelse med den andre er to sider av samme sak. Hvis du kan få hjelp, vil du også være bedre i stand til å gi. Anerkjenn at du ikke kan gjøre det selv. Og tør å tro at den andre personen synes du er verdt å bli tilbud hjelp.

 

© Copyright psyke59gradernord.com