Høysensitive menneskers spisskompetanse er omsorg, empati og rettferdighet. De kjenner instinktivt hvem som trenger omsorg. Deres hypersensitivitet på følelser og stemninger registrerer automatisk klima, atmosfære og sinnelag. Arbeid og karriere kan være utfordrende for dem på grunn av tidspress og stadig høyere krav til tempo, effektivitet og omstilling i dagens samfunn.

Å være svært følsom er i utgangspunktet en stor ressurs. «Alle» vil ha venner som bryr seg, forstår hvordan du har det og som møter deg med omsorg og empati. Men dersom den svært følsomme ikke forstår seg selv og sin fantastiske ressurs, kan dette gjøre en enda mer sårbar og sensitiv. Høysensitive personer har ofte en sterk intuisjon, trenger mer søvn enn gjennomsnittet og blir lettere overstimulert fordi de sanser mer enn andre.

Noen - ikke minst kvinner - er opptatt av at alle skal like dem, og kan av den grunn bli sårbare i konflikter på jobben. En annen problemstilling er at det moderne arbeidslivet generelt er blitt mer komplekst og stiller høyere krav til relasjonskompetansen - det vil si evne til å forholde seg til og å kommunisere med andre mennesker. En del enklere arbeidsoppgaver der personen fikk sjanse til å være mer i fred, og som passet godt for en del mennesker, er falt bort.

Å være høysensitiv er ingen diagnose, men et karaktertrekk. 15 til 20 prosent av den friske normalbefolkningen har dette karaktertrekket. Høysensitive er like intelligente, ressurssterke og kreative som andre. Negativ respons og uforstand i omgivelsene kan imidlertid gjøre dem ekstra selvkritiske. Høysensitive personer er mennesker med et særdeles fintfølende nervesystem. Dette gjør at de er mer mottagelige for inntrykk, og de blir lett overstimulert. Av den grunn skal det mindre til før de begynner å produsere stresshormoner. 

Som sagt, arbeid og karriere kan være utfordrende for høysensitive mennesker på grunn av tidspress og stadig høyere krav til tempo, effektivitet og omstilling i dagens samfunn. Høysensitive som ikke tar hensyn til sin personlighetstype, kan risikere å bli utbrent og sykmeldt. Hurtigsamfunnet gjør at mange høysensitive har problemer med å håndtere det moderne arbeidslivet. Høysensitive kolleger er ofte ekstra følsomme for de psykiske faktorene i arbeidslivet. Vedkommende kan tåle lite tempo og konkurranseorientering, i pressede situasjoner kan mye av motivasjonen forsvinne og arbeidet blir mindre effektivt.

Sensitive kollegaer kan gi inntrykk av stor sosial forståelse og har mye empati og omsorg. I en travel jobbhverdag får de ofte tempoproblemer. Tilbaketrekking, demotivasjon, reservasjon og i verste fall sykemelding på grunn av stress er mulige utfall.

Høysensitivitet i balanse

  • Først, aksepter at du er høysensitiv. Les mye om det og opplev anerkjennelse, noe som gjør at du føler deg mindre alene.
  • Ikke skam deg for høysensitivitet. Det har mange fordeler og dessuten, ingen er perfekt.
  • Snakk om det, spesielt med partneren din, og med folk som elsker deg eller dem som det er viktig å vite. Forståelse kan sikre aksept og aksept sikrer fred og ro.
  • Lær å sette grenser. Vær ærlig mot deg selv og til en andre, du bestemmer mengden av stimuli som kommer mot deg.
  • Spør deg selv, når du blir overveldet av ubehagelige følelser, hvorfor du føler det slik. Er det dine egne følelser eller følelser av en annen som du la inn?
  • Lytt nøye til signalene fra kroppen din. Har du behov for å hvile? Trekk deg tilbake. Prøv å finne en måte å gjøre det. Om nødvendig, skap et rom for deg selv hjemme, hvis du har en travel familie. Diskuter dette med partneren din. Dessuten vil han eller hun se en mer munter partner etter en stund.
  • Prioriter. Er du allerede trøtt og har du en sosial forpliktelse du vet som kommer til å koste deg mye energi, prøv å flytte den eller bryt den av. Ikke føl deg skyldig fordi du ikke kan holde avtalen. Avtaler på lang sikt er noen ganger vanskelig å oppfylle, fordi du rett og slett ikke kan se inn i fremtiden. Kanskje du har den uken før det en veldig travel uke med uventede ting som kommer din vei.
  • Finn og vedlikehold din egen balanse.
  • Så hardt som det er, eller vises, til slutt er det viktig å finne og enda viktigere å vedlikeholde din egen balanse. Fordi høysensitivitet har en varierende grad, er hver erfaring forskjellig. Så du trenger selv å finne deg en god måte å håndtere din følsomhet.
  • Ikke forvent for mye av deg selv i for kort tid når du kommer til å jobbe med deg selv. Ofte går det med to skritt frem og deretter ett skritt tilbake. Vær tålmodig med deg selv og dine medmennesker, de vil også trenge tid til å lære deg å forstå.

Og aldri glem: Vær fornøyd med deg selv. Høy følsomhet er en vakker egenskap, hvis du er og blir i balanse.