Etter å ha skrevet flere innlegg her på bloggen om høy følsomhet fikk jeg spørsmål om hva det egentlig er og hvordan en kan takle det.

Når er du en svært følsom person, og hvordan kan du gjøre noe med det?

Høy følsomhet er forskjellig. Vanligvis synes vi det er veldig rørende, eller til og med søt når du ser en venn tørke bort noen tårer når de ser på en romantisk eller trist film. Men hvor går grensen mellom å synes at noen er rørende eller noen er en ‘kjempesoftie’?

Hvor du ikke kommer til å få tårer er for andre en trigger for å la det flyte. Den ene er ufølsom, den andre kalles sensitivt eller overfølsom. Men hva hvis du i stedet for overfølsom er svært følsom? Hva er det og hvordan kan den svært følsomme personen takle denne følsomhet?

Den Amerikanske psykologen Elaine Aron er grunnleggeren av begrepet "Highly Sensitive People" (HSP = høy følsom person). Hun har skrevet flere bøker om hvordan du kan holde deg stående med HSP i relasjoner, på jobb og hvordan foreldrene av svært følsomme barn best kan hjelpe dem under oppdragelse. Hun skriver at HSPer har følgende egenskaper:

  • de føler stemninger av andre veldig godt
  • de er observerende og oppmerksomme
  • de opplever, reflekterer og føler dypt og intens
  • de har en aversjon mot spesifikke stimuli
  • de trenger tid til å være alene
  • de finner tilfredshet og kvalitet på jobben like viktig som å tjene penger med det

 

Fordelene og ulempene ved HSP

HSP ser mer enn andre og oppdager ofte raskere hva som foregår mellom mennesker. De føler stemninger og har ofte nok med et halvt ord. Du kan gjøre dette enda sterkere i din favør hvis du lærer å kommunisere direkte fra følelsen. En ulempe er at det kommer alle slags ting susende inni som negativitet og ufølsomhet av andre. En høy følsom person blir raskere opprørt av det og trenger tid og ro til å jobbe med alle impulser.

 

Å jobbe med selvtillit

Hvis du er kanskje i trettiårene og gjennom disse artikler, bøker eller rykter oppdager at du er høy sensitivt, har du sannsynligvis lenge levd med klistremerket. Eksempler på dette er: "Jøss, du er så sjenert og drømmende, engstelig, hemmet, nervøs eller emosjonelle uberegnelig." Hvis folk sier det ofte nok kommer du til å tro på det! Og med denne utviklingen går alle fordelene av HSP tapt…

Å anerkjenne og akseptere deg selv som HSP er den viktigste grobunnen for selvtillit.