Vi lever i et samfunn der mange faktorer kan føre til stress. For eksempel en kombinasjon av en krevende jobb, en livspartner og sosiale aktiviteter kan være stressende. Korte frister på jobben eller dine barn som vil ha 100 % av oppmerksomheten din etter en travel dag… du kan selv best legge finger på hva som gir deg stress. Hvordan blir du som en høy følsom person stående midt oppe i alle disse faktorene?

Det er uhyre viktig at du kjenner at du er deg selv. At du bestandig føler hvor dine personlige styrker kommer fra og hvordan det reflekteres i dine talenter og ferdigheter. Hele denne pakken vil sikre at du er "deg selv". I det øyeblikket du mister synet av den, eller enda verre at du ikke kjenner deg selv igjen, da blir negative tanker sjefen over hvem du egentlig er. Disse kan ta de styggeste formene, mens du egentlig har et hjerte av gull og mens du kan skinne som solen. Havner du i denne negative situasjonen, da er det på tide å begynne å tro på deg selv (igjen).

"Ønsker å være som alle andre" tilsvarer "ikke akseptere deg selv som du er".

Hver høy følsom person (HSP) er unik, noen reagerer på lys, en annen reagerer på lyd. I denne bloggen kan du lese hvilke egenskaper høy følsomme mennesker ofte deler.

1. Utmattet etter sosial kontakt

Trenger du, etter en sosial prat hvor alt er diskutert, tid til å bli deg selv igjen? At alt kan tar seg inn? Hvis ja, så kan du kanskje ikke bare bli trøtt av de tingene som har vært diskutert, men kanskje også av at du føler at noe ikke ble sagt...

Høy følsomme personer plukker opp mer enn bare de ordene som blir sagt. Høy følsomme personer plukker opp følelser og energier som kan kjennes rundt en person eller energier som utstråles av områder og miljøer. Og det kan du definitivt blir trøtt av. Spesielt når det er negative følelser og energier.

2. Unngå menneskemengder

Jeg kjenner mange som unngår shopping på helger eller hvis det er kveldsåpent fordi det er for mye folk i butikker, lange køer foran garderobene og kassa, og folk svermer i gatene.

Men dette gjelder også andre travle steder som konserter, messer, fornøyelsesparker, kinoer og teater. Dette er typiske steder hvor mange mennesker møtes. Høy følsomme mennesker har generelt en preferanse for roligere steder. Hvis de fortsatt ønsker å handle da gjør de det på en ukedag, kjøper sine varer via internett eller drar på butikk tidlig på lørdag morgen når det er rolig.

3. Et legeme som reagerer raskt

Hva høy følsomme personer har som felles er at både sinn og kropp kan reagere sterk på eksterne impulser. Det kan være positive og negative stimuli i form av følelser, mat, musikk, bevegelse og så videre. Alt gjennom sansene som når frem til oss.

Noen høy følsomme personer får hodepine eller føler seg syk når de kjenner at noen i deres nærhet er trist. Det samme kan gjelde dine egne følelser. Hvis du aldri har lært å håndtere sorg, sinne og frykt kan det manifestere seg gjennom kroppen ved forstoppelser, magesmerter og flere andre fysiske symptomer. Noen personer blir uvel når de besøker en gammel katedral eller tidligere krigssone, fordi de føler hva som har skjedd på disse stedene.

I tillegg til innsamling og prosessering av negative stimuli kan en HSP føle seg helt ladet av positive stimuli som massasje, badstue, kontakt med dyr og babyer eller en spasertur på stranda eller i skogen.

4. Autentisk kontakter

HSP liker autentiske kontakter. Det betyr for eksempel at du spør av ekte interesse hvordan den personen har det. Det betyr at du venter på svar, og tar imot det mulige svaret med en åpen holdning.

Høy følsomme personer har skyhøye antenner for folk som er ikke autentiske. Det er ikke justert like skarp hos alle HSP, men ønsket er klart: autentisk kontakt er noe HSP streber etter.

5. Omsorg

Står du ofte klar for en annen? Sier du oftere "ja" enn "nei" til en forespørsel om hjelp? Da er du sannsynligvis en veldig omsorgsfull type som har et øye for hva som er behovet for en annen. Direkte tenkning og hjelpe er deg heller ikke fremmed.

Hva som ligger til grunn for dette er en indre ønske om at du vil at det skal gå bra med den andre, og at du vet at du kan gjøre en forskjell. En forskjell er å ta med et møbel for venner med tilhengeren etter arbeid. Eller lagre babyklær og relaterte elementer for venner, fordi de ville bruke det med kjærlighet.

Omsorgen er enda en av de mange kvaliteter av en høy følsom person. Vanlig merker en HSP hva du trenger før det kommer en etterspørsel. Bare for hvordan den andre ser ut fra hans øyne, vibrasjoner i tale eller kroppsholdningen.

6. Hjerte for mennesker, dyr og natur

Til slutt, høy følsomme mennesker har et sterkt forhold til mennesker, dyr og natur. Den ene høy følsomhet er ikke den andre. Du kan føle en sterk forbindelse med babyer og kropper, og samtidig ha et mindre forhold med folk som er veldig pratsom.

Men det er også høy følsomme personer som liker kontakt med dyr og natur, og foretrekker denne kontakten over hyppig kontakt med andre mennesker.

HSP har mye til felles men den ene HSP er ikke den andre. Kjenner du deg igjen i disse punktene? Da kan du være høy følsom. Kanskje det blir en ny verden som åpner seg for deg.