Print

En studie i England viste at ferieperioden ikke er så avslappende som det skal være. Over halvparten av arbeidstakere føler seg forpliktet til å jobbe i ferien ved å svare på arbeidsrelaterte e-poster og telefonsamtaler.

En fjerdedel av ansatte har opplevd krangel med familiemedlemmer om dette temaet. Dette betyr at for 75% av dem er "å jobbe i ferie" ansett å være normen. Dette kan tyde på at ansatte er stresset fordi de ikke føler å kunne koble av fordi de ellers kommer bak skjemaet.

Tre fjerdedeler av de ansatte er allerede stresset av tanken på ferie og nesten en fjerdedel kommer tilbake fra ferie med mer stress enn da de dro av overfylte e-postbokser.

Halvparten av de ansatte har derfor ved utgangen av året ferien til gode og blir tvunget av sine arbeidsgivere til å ta på.

Det er ikke bare på ferie, helligdager, men også i helgen at flere er opptatt av arbeidet sitt at det er vanskelig å slappe av eller at de trenger den første uke i ferien til å la slippe det daglige liv før de kan nyte ferie helt og holdent.

Men det er avgjørende at man tar tid å lade batteri igjen, for å reflektere og til å slappe helt av.

 

Avgrens arbeidet

Mye stress oppstår når du har manglende oversikt. Du føler at du fortsatt har mye å gjøre, men du vet ikke nøyaktig hvor du skal begynne.

Denne urolige følelsen kan du takle med å avgrense arbeidet ditt.

Sett tre enkle mål for deg selv. Ikke jobb med en endeløs ‘to-do’ liste, men hold det enkelt og ryddig.

Disse tre målene er ryggraden av dagen. Du vet nøyaktig hva du skal gjøre, og du vet når du er ferdig. Dette vil hjelpe deg å slippe arbeidet ditt når du er fri.

 

La din arbeidsplass bak ryddig 

Noen mennesker kan gå hjem på slutten av arbeidsdagen og la jobben på jobben. Hvis du har mer problemer her, hjelper det å ha en ryddig arbeidsplass. Lag en liten sjekkliste for deg selv med oppgaver som gir deg en følelse av ro og kontroll, og utfør disse oppgaver før du går hjem.

Lag en liten sjekkliste som passer ditt arbeid og utfør det daglig. Du vil merke at en slik rutine hjelper deg å få en følelse av kontroll. Denne følelsen av kontroll gjør arbeidet enklere etter at du forlater jobben. Du ikke lenger føler at du forlater et rotet sted, og dukker opp på mandag i elendighet. Du vet nøyaktig hva du gjør, og du vet hvor du står.

Organiser din ferie fravær ved å ta notater for vikaren din.

 

Skriv tanker direkte fra deg

Kjenner du at all slags oppgaver og urolige tanker går gjennom hodet ditt i fritiden? Ta de tankene og skriv dem umiddelbart ned.

Når du skriver dine tanker fra deg, vet din underbevissthet at tanken er trygg og at du ikke vil glemme det. En god tilnærming er å sende det direkte til din jobb e-postadresse. Når du kommer tilbake til jobben ligger tankene der og venter på deg, og du kan umiddelbart begynne å jobbe med dem.

Gjennom å skrive gode inspirasjoner direkte fra deg gir du deg selv mental fred. Du kan gi slipp på tanken, uten å frykte at de er tapt, og deretter kan du nyte fritiden.

 

E-post

Tips: Sjekk ditt arbeids e-post bare på jobb. Ikke installer den på telefonen din hvis du ønsker å slippe arbeidet ditt. Hvis du ønsker å sjekke jobb e-post, gjør det ikke mer enn to ganger om dagen og lås den mellom de to ganger.

 

Tips for å redusere ferie stress:

* Gjør det klart at du er på ferie (og ikke ønsker å bli forstyrret)

* Planlegg ferien i en periode som ikke sammenfaller med et kritisk øyeblikk på jobb

* Lag en fraværsmelding