En knute i magen, dårlig søvn, høyt blodtrykk og en sløv følelse. Kronisk stress suger livskraften ut av kroppen din. Årsaken til stress er ikke alltid klart. Og symptomene er ikke alltid lett å overvinne. Heldigvis er det mange ting du kan gjøre umiddelbart for å bli kvitt kronisk stress.

 

1. Sorg for at du får en følelse av kontroll

Hvis du føler at du har liten kontroll over livet ditt, vil du føle deg raskt engstelig. Og stress er bare et annet ord for frykt. En sterk følelse av kontroll gir mer grep, mer ro og reduserer kronisk stress.

Jeg selv er for eksempel bare litt kreativ. En fin, men også utfordrende egenskap. Jeg kan gjøre meg gal med alle typer ideer og prosjekter som jeg ønsker å prøve eller gjøre. På denne måten føler jeg meg overveldet. En slik overveldet følelse forårsaker mye stress.

Og du kan unngå det ved å:

  • Se på alle prosjekter, oppgaver og plikter som du har liggende på tallerkenen din. Når du ser hvor mye du gjør, er du mindre tilbøyelig til å ta på deg mer arbeid. Lag en liste over ting du kanskje ønsker å gjøre og fortsatt vil gjøre etter ditt nåværende prosjekt er ferdig.
  • Ha mot til å ta vanskelige valg. Noen ganger må du droppe prosjekter og engasjementer. Det er noen ganger vanskelig eller smertefull, men nødvendig for ikke å overbelaste deg selv.

 

2. Ta mer tid til å gjenopprette

Når du jobber, bygger stress opp i kroppen din. Hvis du ikke gir deg selv muligheten til å rette på dette, vil kronisk stress fortsette å vokse.

Etter en intensiv dag bør du være i stand til å slappe av. Mange gjør den feilen å planlegge sine liv helt full med morsomme aktiviteter. Men hvis du ikke får nok tid til å slappe av blir morsomme aktiviteter selv kilder til stress.

Gjenopprette fra stress tar tid. Ta deg tid. Tillat deg selv tid til å slappe av uten skyld, ta deg tid til å gjøre hva du vil.

 

3. Ha realistiske forventninger av deg selv

Perfeksjonisme er en motorvei til kronisk stress. Hvis du alltid føler at du skal gjøre ting perfekt vil du stadig skuffe deg selv. Perfeksjonisme er ofte ledsaget av angst.

 

4. Våg å være deg selv

Hvis du føler du kan ikke være deg selv opplever du kronisk stress. Du spiller en annen og det tar mye energi, fordi dette er en stressende aktivitet.

Hvis du mener at du ikke er verdig til å bli elsket da tør du ikke å vise deg selv. Då tør du ikke å være sårbar, og du vil finne det vanskelig å gjøre reell kontakt med folk. Denne antakelsen går ofte hånd i hånd med perfeksjonisme.

 

5. Reduser usikkerhet

Hvis du er generelt veldig usikker, vil livet ditt uansett bli svært stressende. Ved å arbeide direkte med selvtilliten din vil du redusere kronisk stress. Dette gir deg en større følelse av kontroll og du blir mindre avhengig av godkjenning av andre.

 

6. Føl deg håpefull om fremtiden

Du kan påvirke fremtiden, men ikke alt er i din makt. Du kan bekymre deg hver dag om de tingene du leser i avisen, men du kan ofte gjøre lite på egen hånd for å endre disse tingene. Det du kan gjøre er å holde fokus på de tingene du kan gjøre for å skape en bedre fremtid. For eksempel kan du se mindre på nyheter og istedenfor spre kjærlighet blant folk rundt deg.

 

7. Lev i kroppen, mindre i hodet

Kontinuerlig tenkning er ikke sunt. Og stadig stimulering av hjernen med informasjon gjør deg rastløs og ulykkelig. Ta mer tid til å bare være. Å flytte oppmerksomheten til øyeblikket.

 

8. Tren regelmessig

Hvis du trener ganske intensivt regelmessig i minst en halv time vil du redusere kronisk stress. Løping, sykling, rask gange eller svømming. Gjør det minst 2-3 ganger i uken og se hvordan stressnivået blir mye bedre i balanse.