Diagnose

I de senere årene er det flere og flere barn som får diagnose ADHD. Noen sier det er en trend: før fikk de barn følsomme for fargestoffer, allergier, osv. nå er det ADHD.

Likevel er det mange barn som er merket med klistrelapp ADHD. Og det er ikke alltid berettiget.

Egenskapene forbundet med hyperaktivitet er: høy følsomhet, høyt energinivå, og de trenger mindre søvn. Men forskning viser at dette er også egenskaper som passer til høy intelligente barn.

En studie av barn i alderen mellom 2,5 og 12,5 år med høyest IQ, viser at foreldrene observerer følgende egenskaper i sine barn:

90% er “sensitive”

83% fokuserer på én aktivitet om gangen

79% har et høyt energinivå eller er meget aktiv

50 % trenger mindre søvn enn andre barn

44% er følsom for etiketter i klær og andre sensitive ting

Noen studier viser at høy intelligente barn har kort oppmerksomhet og blir lett lei. Andre studier viser at de er altfor entusiastisk og uvanlig intens, med store emosjonelle ytterpunkter, for eksempel medfølelse, tristhet og depresjon.

Intelligentere småbarn er mer frustrert enn andre små barn. Deres sinn kan gjøre mer komplekse utfordringer, men blir blokkert av sine fysiske evner og sin ennå ikke så godt utviklet motorikk. Eller de har kompleksere ideer som de ønsker å uttrykke, enn at de faktisk kan uttrykke verbalt.

Hvis du finner det vanskelig å oppdra et barn, kan det være at han er for smart for sine venner. 20 til 25 prosent av høy intelligente barn har sosiale og emosjonelle problemer – dobbelt så mye som andre barn.

Merk: Selvfølgelig finnes det mange situasjoner hvor det er korrekt diagnostisert ADHD. Men dersom det finnes tvil og eller kombinasjon av ADHD og høy intelligens anbefales det at dette diagnostiseres av en psykolog spesialist som spesialiserer seg på både høy intelligens og ADHD.