Å gjøre feil er sunt. Alle gjør feil. Så det er lov å gjøre feil i livet ditt. Faktisk må du gjøre feil.

Uten å gjøre feil, er det nesten umulig å ha suksess. Hva betyr det egentlig å gjøre noe galt? Det er ikke bare rett eller galt. Det er bare ønskede og uønskede resultater.

Kan du ha uønskede resultater? Du må! For hvis det aldri noen gang skjer noe som er uønsket, kan du ikke vite hva som er ønsket. Hvis ting går bra vet du at du gjør noe riktig. Hvis ting ikke går bra, så vet du at du trenger å endre noe for å oppnå det ønskede resultatet.

Vellykkede mennesker tenker ikke på rett eller galt. De tror på resultater, tilbakemeldinger. Aldri vær redd for tilbakemeldinger, fordi tilbakemeldinger kan forme livet ditt. Du kan ikke mislykkes. Du kan bare oppnå resultater.

 

Vær snill mot deg selv

Det er veldig lett å være kritisk mot deg selv. Folk flest vil ikke legge merke til at du er hard mot deg selv. Men husk at du er et menneske. Du har også følelser. Hvorfor vil du bli hard mot deg selv? Hvorfor skulle du være streng med deg selv?

Som med alle andre mennesker går det av og til også noe galt med deg. Noen ganger har du ikke dagen, noen ganger gjør du noe dumt, noen ganger tar du en feil beslutning.

Men det er helt greit. Ingen gjør alltid alt rett! La det skli. Ikke gjør det så vanskelig for deg selv.

 

Frykt?

Frykt er ofte en veiviser, den forteller deg hva du bør ha mer oppmerksomhet på. Når du er godt forberedt, vet du at lite kan gå galt. Jo lenger du utsetter dine kjedelige oppgaver, jo mer problemer du vil få. Før eller senere vil du likevel være nødt til å gjøre dem, og hele denne tiden vokser det en haug av arbeid i hodet ditt og blir større og større. Og i mellomtiden blir du stadig mer redd og skremt. Unngå å endre kjedelige oppgaver i et psykologisk monster. Gjør disse oppgavene så raskt som mulig.

God forberedelse er halve jobben. Når du forbereder deg godt, reduserer dette sjansen for at ting skal gå galt. Dessuten vokser selvtilliten din når du har grep på situasjonen. Så forbered deg godt og føle hvordan du kan konvertere frykt i tillit.

Vi henter vår identitet i stor grad fra vårt arbeid. Du introduserer deg selv med din stillingstittel. Du sier du er en lærer/entreprenør/lege/husholderske/sekretær/osv. Når det i realiteten er det noe du gjør.

Og basert på det du sier avgjør andre om du er en interessant person å forholde seg til. Selv om det har lite å gjøre med hvem du egentlig er.

 

Men du jobber fordi du liker det. Fordi du kan gjøre en forskjell gjennom ditt arbeid for andre. Fordi det utfordrer deg, fordi det oppmuntrer din personlige utvikling. Du jobber fordi du liker menneskelig kontakt. Rytmen. Følelsen av selvtillit. Dette gir deg en god grunn til å komme ut av sengen.

Du jobber fordi det gir livet mening. Fordi du kan bidra med noe på denne måten.

Og sannsynligvis er dette den viktigste grunnen til å arbeide. Hvorfor? Enkelt: du får dette livet én gang. Hvis du bruker alle dine dager på aktiviteter som ikke gjør deg glad og ikke gir deg tilfredsstillelse - hva gjør du da?

 

Hvis du kan tjene mye penger med lite arbeid så er det ikke noe problem. Og hvis du tjener penger med noe du finner fantastisk er det ikke noe problem heller.

Men vanligvis funker det ikke slik. Masse penger betyr vanligvis mye arbeid, mye ansvar og ofte at du må gjøre ting du ikke ønsker å gjøre. Og jo mer du gjør, jo mindre tid og energi har du igjen til andre ting som virker nå mindre viktig, men til syvende sist er viktigere. Dine barn venter ikke. Din helse venter ikke. Vennene venter ikke.

Dette er ditt liv. Du ønsker å se tilbake på et liv som ga deg tilfredshet. Et liv du har nyttet hver dag. Et liv hvor det har handlet om bidrag, utvikling, hjelp, kjærlighet, glede og avslapping. For reell betydning - ikke bare økonomisk betydning, ikke bare godkjenning av andre.

 

Et liv hvor du har en følelse av at du lever.

Vi bor på morener. Og når jeg tenker over det, så gjør det meg liten. Under istiden, ble det presset store og små steinblokker som endte opp hvor vi bor nå. Og jeg realiser meg at jeg er bare midlertidig på denne jorden. Livet mitt er ikke spesielt. Det har allerede skjedd så mye da jeg ikke var der, og det vil skje så mye mer når jeg er borte.

Å relativere ting holder alt i perspektiv.

 

Relativere

Og derfor tar jeg mitt eget liv litt mindre alvorlig. Jeg fokuserer på de tingene som virkelig betyr noe for meg: et rolig liv, å være kjærlig og å bidra bevisst til en bedre verden.

Du kan også få denne følelsen ved fjorden eller når du ser på et fjell. Objekter som er allerede millioner, noen ganger til og med milliarder av år. Eller bli overrasket av uendeligheten av universet. Den enorme mengden av stjerner.

Relativer og stå stille ved forgjengelighet av alt, forgjengelighet av ditt liv.

Du bærer ikke et stort ansvar - du er bare en person i menneskehetens historie på vår lille blå planet. En av de mange blant de syv milliard.

Pass på at du ikke retter deg på ting som til slutt ikke har noen verdi for deg og for andre. Fokuser på det som teller. Bygg et liv som gir deg ekte tilfredshet. Ikke et liv som andre krever av deg.

 

Komplisert?

Ja, vi lever i en komplisert verden. Det betyr ikke at også livet ditt må være komplisert.

Du ønsker å gjøre så mye, så mye erfaringer man skal få. Og for å få det gjort må du holde flere baller i luften.

Du ønsker å være den perfekte forelder, du vil ha et stort sosialt liv, du liker å reise, du ønsker å tjene mer penger, du ønsker å fornye hjemmet ditt, du vil nå dine mål, du vil føle deg vellykket, du ønsker at andre mennesker respekterer deg.

 

Arbeid enkelt

Enkelt arbeid betyr at du gjør ditt beste for å være mer effektivt. Du gjør ditt beste for å nå dine mål raskere og bedre, i stedet for å gjøre så mange ting på så kort tid som mulig. For eksempel er det veldig effektivt å fokusere på en ting uten distraksjon.

 

Nyt enkelt

Å nyte livet ditt kan være så enkelt. Nyt med full oppmerksomhet av dine venner og alle menneskene du bruker tiden med. Nyt stillheten. Nyt musikk du liker. Nyt øyeblikket, at du bare kan "være" uten å gjøre noe. Nyt følelsen av tilfredshet.

 

Nyt livet ditt. Her og nå. Enkelt.

Bruk din tid her på jorden for å leve. Og la dine bekymringer gå.

 

Stress og stressrelaterte sykdommer blir stadig mer vanlig. Stress forekommer så ofte at det virker som den hører hjemme i vår hverdag.

Stress slår til i negative hendelser som å miste en jobb, men stress kan også slå til når vi minst venter det. For eksempel i positive aktiviteter som å organisere et bryllup.

Hvordan kan vi takle stress på en sunn måte, eller snarere redusere stressen?

  • Sørg for at du lever sunt og balansert. Å trene, spise sunt og få nok søvn.
  • Sørg for at du slapper av. For eksempel ved å gjøre fine ting. Arbeidet kan være morsomt, men det gjør du fem dager i uken. Hvilken morsomme ting gjør du i helgene? Kan du gjøre disse tingene også i løpet av uken?
  • Angi dine grenser. Går det ikke så bra for tiden? Ha mot til å si "Nei"! Sjefen din har mer nytte av deg hvis du angir ærlig at du ikke kan ta oppgaven nå enn når du må ringe inn syk neste uke, fordi du hadde for mye høy på gaffelen.
  • Prøv å ikke ha det travelt. Mange mennesker føler seg verdsatt når de er opptatt, og ha det alltid travelt. Men denne pressen kan i stedet føre til stress. Prøv "å ha det travelt" å konvertere til "viktig". Hvilke ting er viktige og hvilke er ikke viktige? Hvilke ting betyr noe, og hvilke betyr ikke noe? Og kan jeg de tingene som ikke er viktig eller de som ikke betyr noe slettes fra listen min?
  • Let etter problemet som forårsaker stress og gjør noe med det.
  • Kjenn deg selv. Vet hva som kan føre til at du får stress og prøv å unngå det.
  • Pass på at du søker hjelp. Hvis du er stresset har du en tendens til å låse deg opp, men snakk om det. Det betyr ikke nødvendigvis en terapeut, det kan også være en slektning eller venn.

 

Disiplin handler om å gjøre ting du ikke har lyst til men må gjøres. De fleste tingene du gjør, vil du sannsynligvis like å gjøre, så du har ikke behov for disiplin.

Når du gjør noe ofte nok danner du en vane. Og vaner går nesten automatisk. Og fordi de er nesten automatisk, har du lite behov for disiplin.

Stopp med ting du ikke ønsker å gjøre

Livet er for kort til å holde deg opptatt med ting du ikke ønsker å gjøre. Selvfølgelig er det ting som må gjøres du ikke liker. Som å betale skatt. Men denne typen oppgaver kan du gjøre mindre irriterende. Kanskje du kan gjøre selvangivelse med en sjekkliste. Med denne sjekklisten, kan du sikre deg at du er gjennom selvangivelse før du vet ordet av det. Eller hva med støvsuging hjemme? Støvsuging, kan du bruke som en mindfulness øvelse. Hvis du støvsuger i full bevissthet, er du på slutten glad for at alt er uten støv og du føler deg bra, rolig og lykkelig.

Dessuten tror jeg du må være svært kritisk til de tingene du la inn i livet ditt. Hvis de ikke gjør deg lykkelig, eller du tar ingen tilfredsstillelse av det, la det ut av livet ditt. Sørg for at ditt standard svar er "nei". Og bare hvis aktiviteten er veldig super-duper-fantastisk, bør du si ja.

Dann vaner

Vaner effektiviserer livet ditt. De sørger for at du ikke trenger å tenke og føler ingen motstand lenger. Du bare gjør det - fordi du er vant til det. Bruk for et par uker din viljestyrke til å presse deg inn i en ny vane. Og når en vane er inngrodd, da trenger du ikke viljestyrke lenger.