Høy intelligente individer har mindre behov for sosial kontakt. 

Hver person er sosial og ønsker å være en del av en gruppe. Også høy intelligente personer. Men, fordi høy intelligente individer føler seg annerledes trekker de seg ofte tilbake. Men de liker å gå til spesielle aktiviteter for de ressurssterke.

 

Høy intelligente individer har ofte dårlige sosiale ferdigheter. 

Fordi høy intelligente mennesker plukker opp mange signaler fra miljøet blir deres oppførsel ikke koblet sammen med oppførselen av sine jevnaldrende. Ofte vet de ikke hvordan de skal forholde seg til dem. Denne forvirringen i deres oppførsel blir av miljøet sett på som ikke sosialt flinke.

 

Høy intelligent og autisme er veldig like. 

Mange høy intelligente blir raskt diagnostisert som autist. Fordi høy intelligente har dypgående interesser kan de konsentrere seg godt og stenge seg av fra verden utenfor. For en utenforstående, ser det ut som om de har samme atferd.

 

Høy intelligente individer kan knapt sitte stille. 

Ofte har høy intelligente et aktivt sinn, og hvis de føler seg bra kan de være aktive og involvert i alt. Denne atferden kan ligne på ADHD og blir ofte feildiagnostisert.

 

Høy intelligente individer utmerker seg ofte i en ting. 

Noen ganger er dette et tilfelle, men ofte ikke fordi de er gode på mange forskjellige ting.

 

Høy intelligente individer er høy utdannet. 

Mange av de høy intelligente har høyere utdanning (Høyskole/Universitet). Når høy intelligente voksne ikke har fullført videregående utdanning har det vanligvis flere årsaker som for eksempel spesifikke lærevansker (dysleksi) eller problemer (motivasjon), eller at de ikke blir stimulert hjemme.

 

Høy intelligente individer blokkerer når de er i tvil. 

Høy intelligente har det vanskelig med å velge. Når de må velge ser de både fordeler og ulemper ved alle valgene. Å velge én studie medfører ofte utelukkelse av andre studier. Fordi de ofte kan så mye, byter høy intelligente ofte studien underveis.

 

Høy intelligente individer tolererer ikke autoritet. 

Høy intelligente har ofte et sterkt ønske om autonomi. De har sin egen mening, og de gjør sine egne vurderinger til noe bedre presenterer seg.

 

Høy intelligente individer opplever tilbakemeldinger alltid som et personlig angrep. 

Hvis høy intelligente enkeltpersoner gjør noe er de virkelig fokusert på det. De reagerer også mer intens enn andre.

 

Høy intelligente individer er nødvendig for innovasjon. 

Høy intelligente er i prinsipp kreativ og nyskapende. Høy intelligente kan tenke utenfor de etablerte stier. Arbeidsgivere kan ha nytte av det.

 

Høy intelligente individer gjør aldri feil i sitt arbeid. 

Ingen fungerer prikkfritt, selv høy intelligente. Men de synes det er vanskelig å innrømme sine feil.

 

Høy intelligente individer vet alltid bedre. 

De blir sett på den måten, og det kan være ganske frustrerende. At høy intelligente blir sett på som bedrevitere skyldes hovedsakelig sin dedikasjon og fordi de ser mye, registrere mye og kombinere.

 

Høy intelligente individer har sin egen sans for humor. 

Vitser av høy intelligente blir ikke alltid forstått fordi høy intelligente tenker raskt, kombinerer og assosierer.

 

Høy intelligens er et handikap. 

Høy intelligens fører i prinsippet til flere muligheter, men mange høy intelligente har det vanskelig fordi de ikke blir forstått.

 

Høy intelligente individer vil ikke være synlig med sine talenter fordi de er kjent til å få negative reaksjoner.

 

Jeg blir for X. gang ringt opp: En mor som er bekymret fordi sønnen hennes har fått klistremerke "autist" mens hun ser tydelig at det er ikke tilfellet; hun tror han er høy intelligent.

I denne bloggen og de kommende to skal jeg derfor skrive om høyintelligens.

Problemet

I Norge går alle på samme skole. Alle får samme undervisning. Uansett om du er intelligent, eller ikke en gang kan telle til 10 i første klasse. Og i Norge har vi klasser hvor det sitter 30 barn i samme rom. Dette gir store utfordringer, selv om det finnes spesialpedagoger. Dessverre er disse ofte ikke kjent med fenomenene "autisme spektrum forstyrrelse" eller "høy intelligens".

Barn som er høy intelligent har en større potensial til å lære og analysere. Det er medfødt, men er også miljøavhengig. De som er høy intelligent fungerer ikke på samme måten som resten av klassen. Ofte blir de ikke utfordret på riktig måte. De ser ut av vinduet fordi de synes at det de hører er kjedelig. Eller de lager bråk, fordi de ikke blir utfordret. Alt de hører er allerede kjent. Barnet som er høy intelligent vil ikke alltid være sosial kompetent. De vil gjerne leke med jernaldrene men de jernaldrene skjønner ofte ikke tankegangen av de som er høy intelligent.

Fordi det også er miljøavhengig, er det veldig viktig at de også hjemme blir stimulert.

Test?

For å teste om et barn er høy intelligent må man benytte seg av en test som heter WISC (= Wechsler Intelligence Scale Children). Testen blir brukt for barn mellom seks og 16 år og begrenser man seg til den, så kan barnehagebarn ikke testes på høy intelligens. Har ditt barn problemer på barnehage kan de bare få klistremerket autist eller ADHD. 

Det finnes derimot en test som heter WPPSI (= Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence) som kan brukes for barn mellom to og syv år. Så vit jeg vet blir testen ikke brukt i Norge. Problemet er at man må være autorisert for å teste. Køen er lang og PPT vil ikke alltid teste for høy intelligens.

Har du en mistanke at ditt barn er høy intelligent og har du penger? Da er det kanskje mulig å la ditt barn teste hos Mensa. De tilbyr privat WISC-testing. Mensa kan ikke tilby refusjon via NAV, derfor er dette ikke billig: prisen er 6.500,– NOK (ikke MVA-belagt tjeneste).

Se også www.mensa.no

 

Vi vet at en sunn kropp trenger et sunt kosthold og tilstrekkelig mosjon. Vi bør rikelig spise frukt og grønnsaker, vi bør spise viktige vitaminer og mineraler, begrense vår inntak av sukker og mettet fett, drikke mye vann og være forsiktig med røyking, drikking og narkotika. Vi trenger å få nok mosjon, og det oppfordres til å ta opp sykkelen mer, å forlate bilen fremfor å gå og velger aktive hobbyer. Og hvis du ikke føler deg bra går du til legen.

Fare! Stress!

Men det ligger en fare for stress. Stress er en myk myrder. Før du vet ordet av det er balansen som du har bygget opp med sunt kosthold og tilstrekkelig mosjon forstyrret.

Stress gjør at din motstand blir lavere, gjør stoffskiftet forkjært og andre prosesser i kroppen din er i tottene på hverandre. Ofte vil du finne ut at du har stress fordi du har symptomer i form av magesmerter, hodepine og hjerteproblemer.

Din kropp og ditt sinn (tanker) er nært knyttet til hverandre. Hvis du er fornøyd slapper kroppen din av, hvis du er misfornøyd spenner kroppen din seg. Negative tanker og følelser, følelser av angst og stress vil sørge for at kroppen din blir ødelagt. Positive tanker, avslapping og kjærlighet har en helbredende effekt.

Hvor kommer det fra?

Stress forårsakes av en forskjell mellom ønske og virkelighet. For eksempel: du vil ha en slankere kropp, men har det ikke; du ønsker mer inntekt, men får det ikke. Hvis du blir konfrontert med virkeligheten mens det du ønsker er annerledes, skaper det frustrasjon og stress.

Det er ikke bare nødvendig at du spiser sunt og har tilstrekkelig mosjon, du bør også sørge for at du jobber med din indre helse. Dette kan gjøres ved å eliminere stress og angst fra livet ditt så mye som mulig og skape positive tanker og følelser, fred og kjærlighet.

Å være fornøyd er en mektig følelse å utvise stress. Hvis du er fornøyd og du aksepterer livet som det er vil det gi deg mer ro. Du bryr deg ikke om forskjellen mellom ønske og virkelighet og føler deg mindre opphisset. Når du er glad trenger du ikke å endre noe, fordi det er bra som det er. Med denne ro gir du stress ikke en sjanse til å bringe kroppen i ubalanse.

Bli tilfreds!

Du kan være fornøyd med å leve i øyeblikket og nyte øyeblikket. Du trenger ikke å tenke på fortiden eller fremtiden, men på øyeblikket.

Du kan også prøve å være mindre materialistisk og være glad for de tingene du har. Ved å ha oppmerksomheten på de tingene du verdsetter, ved å ha gleden i livet ditt, minimaliserer du stress og dermed gjør du kroppen din en fornøyelse fra innsiden ut.

Du er opptatt, dagene flyr forbi, og før du vet ordet av det, har du allerede kommet en uke videre

Jeg håper at du ikke glemmer å nyte!

Livet ditt er for kort til ikke å nyte det. Trivsel er en nøkkel til lykke. Nyter du livet ditt? Eller er du opptatt av å overleve, og tar du faktisk for mange ting for gitt? De som aktivt nyter livet er lykkeligere.

Ikke gjør det vanskelig for deg selv!

Hva er din tid verdt for deg? Vi nyter alle på vår egen måte vår egen livsstil. Ikke blir hengende ved ting som ikke passer deg, men se etter ting du liker. Finn en fin jobb, finn inspirerende venner og finn et balansert forhold. Ikke gjør det for vanskelig for deg selv.

Fra barndommen av lærer vi å leve det meste i fremtiden. Vi tenker ikke bare "når vi er vokst opp", men tenker også på ting som vil skje med oss i løpet av de kommende ukene. Vi ser frem til ferie om et par måneder, vi frykter eksamen som kommer om et par uker, og vi er glade for at det endelig nesten er helg.

Vi glemmer ofte nåtiden. Og det er spesielt, fordi akkurat nå er det tid til å være lykkelig. Du kan nyte hvert sekund i livet ditt én gang, så hvorfor ville du bruke denne sekund til å vente på noe bedre?

Det er viktig å innse at du kan bruke tiden bare én gang. Så du kan like godt nyte det. Du nyter livet når du er på en eller annen måte bevisst om skjønnhetens øyeblikk. Hvis du ikke går gjennom skogen som en blindemann, men noen ganger stopper for å beundre planter og blomster. Nyter livet er også å snakke med kjære familiemedlemmer med full oppmerksomhet, uten at du tenker på "senere".

Du nyter livet hvis du er klar over alle de gode tingene du opplever akkurat nå. Hvis du regelmessig lurer på om du nyter det, kan du tvinge deg selv til å nyte mer. Det er ofte bare at du glemmer å nyte. Hvis du jevnlig nyter alt du gjør og opplever blir livet faktisk en hel masse mer moro, ifølge vitenskapelige studier (*).

Du trenger å minne deg selv om det

Trivsel er ikke alltid lett. Det betyr ofte at du tar noen dype åndedrag, flytter fokus fra det tilsynelatende viktige til det som virkelig teller. Nyt en solnedgang. Ikke ta den for gitt, du vil bare oppleve et begrenset antall. Nyt naturen, de menneskene du liker, vakker musikk, kunst, og så videre. Minn deg selv flere ganger om dagen at du ikke bør glemme å nyte. Før du vet ordet av det ligger du i sengen igjen. Har du likt denne dagen?

Gjør ditt beste for å være til stede

Du nyter mer når du er til stede. Når du har en oppmerksom livsstil, og ikke lett lar deg påvirke av alle de mindre hyggelige ting. Hvis du er oppmerksom, kan du gi slipp av fortiden og fremtiden, og du kan nyte her og nå.

Gjør ditt beste for å gå oppmerksom gjennom livet.

Nyt så mye du kan, slik at du kan se tilbake på et vakkert liv.

 

(*) The How of Happiness av Sonja Lyubomirsky

 

Det nye året står for tur og mange av oss har allerede laget en liste over mål. Men kanskje er det også godt å se tilbake på det siste året. Hva har du lært? Hva har du oppnådd? Hva gikk feil? Hva er du takknemlig for? Hva ville du heller se annerledes? Skriv det ned for deg selv og prøv å se på det objektivt. Hvilke løsninger finnes?

Lider du av stress? For eksempel fordi målene i det siste året ikke har blitt oppnådd? Ikke tar det med deg inn i det nye året, men fjern stresskildene i år før det nye året begynner og møt opp i det nye år med en ryddig følelse. Ikke bekymre deg om problemene. Forresten er du ikke den eneste som ikke klarte å fylle sine mål siste året. Gode intensjoner blir gjort mindre og mindre fordi de ofte nyter ikke. Når du fokuserer på kun et tema kan du kanskje bedre holde mål.

Kun et tema? Ja, et tema. For eksempel: du sier ikke: jeg ønsker å gå ned fem kilo, men: jeg vil være sunnere i år enn jeg har vært før. Da har du ikke ett mål, men forskjellige mål som du kan arbeide med hele året. Det handler ikke bare om å gå ned i vekt, men du kommer til å fordype deg i det, du kommer til å prøve nye ting, lese bøker. Hvis det temaet sitter i hodet ditt hele året kan du endre deg selv og blir målet enklere å holde.

Noen mennesker synes januar er en tom, stille måned. Prøv å nyte denne måned etter alt kjas og mas i høytiden. Gjør huset trinnvis, rydd opp. Sorter ting steg for steg, og gjør unna det som ikke passer den personen du ønsker å være.

For å holde deg til en ny vane i livet ditt, eller å danne om en dårlig vane til en god vane kan du gjøre følgende:

  • Velg fortrinnsvis én viktig vane du ønsker å endre, da er sjansene for at du vil lykkes større.
  • Sørg for at du praktiserer din nye vane hver dag i en måned og kryss dem av på en kalender. Hvis du hopper over en dag, må du starte på nytt med å telle.
  • Støtte av andre kan være viktig å holde ut i vanskelige tider. Folk rundt deg er en form for sosial kontroll. Og venner og familie kan oppfordre deg til å holde deg til det valget du ønsker å oppnå. Så sørg for at andre er klar over din vane du ønsker å endre.
  • Det er viktig å belønne deg selv for hvert lite skritt. Gjør det morsomt for deg selv.