Du er fem år. Du ser et FANTASTISK klatretre, og du MÅ klatre opp i det. Der går du. Den første grenen er vanskelig å nå, men ved å dra en tykk gren under den, kan du klatre opp på den. Du kan bare legge til følgende grener. Obs! Den grenen er glatt fordi det ikke er bark på det. Du nesten faller og hele kroppen er opphisset av sjokket, hjertet ditt banker inn i brystet. Men du må være rolig og konsentrere deg godt, ellers faller du virkelig!

Læring

I de 10 minuttene som dette barnet er opptatt rundt og opp i treet har barnet lært mye:

  • å tenke på en løsning for et problem (barnet når ikke opp), funnet løsningen og løste problemet (som er veldig bra for selvtilliten)
  • å oppleve og regulere store følelser (for eksempel frykt)
  • å få testet styrken og barnet kan være fornøyd: sterke armmuskler hindret det i å falle
  • å klatre setter barn i en annen posisjon enn å stå. Forskning hos små barn viser at mye trening utføres ved å rulle og å klatre, øynene øves, og leseferdigheter fremmes av stimulering av hjernenes områder som er involvert i lesing.

Farlig

Klatring på et tre kan være farlig. Du kan falle ut og skade deg selv eller til og med brekke en arm eller et ben. I ekstreme tilfeller går det galt og et barn dør. Likevel er det svært viktig at barn ser etter og opplever situasjoner som dette. De positive effektene av risikabelt spill er helt klart dokumentert i flere atferdsstudier og faglige meninger fra forskere (se noen eksempler under). Dette gjelder sunn oppførsel av barn uten forstyrrelser. Og for akseptable farer. En baby som ikke ser dybde, men kan krype, holder du selvfølgelig unna en avgrunn.

Vi gir våre barn for lite plass til å utforske deres kropp og deres evner, for å oppdage. Barn er klok og skammelig, gjør feil, faller og legger merke til at de tåler og overlever smerte. De argumenterer med andre barn etter at tumlingen gikk for fort og gjør det opp igjen. De lager spennende ting, får seg til å hvile gjennom konsentrasjon og tar seg tid til å komme seg fra sjokk. De må gjennomgå alle disse prosessene og hvis vi beskytter dem for mye, fratar vi dem en erfaringsmessig meningsfylt barndom.

Ta risikoen!

Så la dem klatre, tumle, gjennomføre sverdkamper med pinner, lage ild, bruke verktøy (sag, hammere, lommekniver) og leke fritt i skogen (med fare for å gå seg vill). La dem teste seg selv og hva de kan. De vil vokse opp til å være fysisk og mentalt sterke voksne med selvtillit og kunnskap om sine egne evner.

Et klatrestativ med gummifliser eller sand er derfor IKKE farlig! En barnehage hvor de har disse stativene viser at de lar barna oppdage sine egne evner og hvor de ikke blir bremset.

 

Utvalgt litteratur:

https://www.psychologytoday.com/blog/freedom-learn/201610/the-culture-childhood-we-ve-almost-destroyed-it

https://www.psychologytoday.com/blog/freedom-learn/201602/one-man-s-way-create-neighborhood-play-his-kids

https://www.livescience.com/36914-weird-ways-kids-injure-themselves.html