Oppdagelse ======= > Anerkjennelse ============ > Veiledning

En vanlig mening om høy intelligente barn er at de vil komme seg gjennom skolen uten noen problemer. Tross alt trenger de ikke å gjøre noen innsats, de vil få høye karakter uten mye arbeid og ha det gøy ved å lære og tilegne seg ny kunnskap.

Mange lærere har et bilde at det høy intelligente barn selv vil be om vanskeligere oppgaver og utfordrende materiale. Dette virker veldig sannsynlig, men i pedagogisk praksis er dette ganske sjeldent.

Høy intelligente elever uttrykker talentene sine ikke umiddelbart eller opplagt som ved en eksepsjonell ytelse som å lage et puslespill av 70 stykker eller at barnet uanstrengt oppnår et høyere nivå i et strategispill.

Påvirkningen av et stimulerende miljø er viktig.

 

Å oppdage høy intelligens

 

Et ofte stilte spørsmål under orienteringer og veiledninger er: hvordan oppdager du et høy intelligent barn så tidlig som mulig?

Først kreves det et åpent sinn både hos individuelle lærere, altså på arbeidsplassen, og så på høyere nivåene innen skolen. I tillegg til grundig kjennskap til høy intelligens og tilleggsproblemer er det nødvendig og bør man ha dokumenterte protokoller for pedagogisk omsorg, rådgivning og muligheter for høy intelligente barn i skolen. I tillegg bør det ikke være noen økonomiske hinder for å få kunne kjøpe nødvendige materialer. Dessverre mangler det fortsatt om generelt kunnskap som kreves for å skille høy intelligente elever og innsikt i hvordan man skal håndtere disse barna.

Hos høy intelligente barn finnes det ofte en kombinasjon av gunstige personlige egenskaper med egenskaper om å lære. Egenskaper om å lære realiserer et intelligent ytelsesnivå som passer en høy IQ på minst 130.

 

Personlige egenskaper av barn med høy intelligens:

Forskjellen mellom de to gruppene av intelligente barn og høy intelligente barn er nærvær av personlige egenskaper. Potensielt er disse individuelle egenskapene til stede hos alle barn med en intelligens på et intelligens nivå (IQ over 130).

Om et barn er i stand til å levere eksepsjonelle prestasjoner er særlig avhengig av en kombinasjon av personlige egenskaper med flere talent i ett eller flere intelligensområder. I tillegg spiller holdning, motivasjon og kreativ tenkning en stor rolle.

Også evnen til å reflektere og fortsette å bygge på tidligere erfaringer og kunnskapsressurser er typisk for høy intelligente elever.

 

Faktorer som er viktig til å reflektere høy intelligens

 

Hvis de ovennevnte faktorene er i harmoni med hverandre kan høy intelligens til personen/barnet reflekteres.