Omtrent 20 000 norske barn under 20 år tar Ritalin. Dette gjør Ritalin til det mest brukte stoffet i forbindelse med ADHD, selv om det er uklart om og hvor godt det fungerer. Leger bør tenke litt før de foreskriver stoffet, sier forskere.

Folk som gjorde forskning for den vitenskapelig organisasjonen Cochrane Collaboration tviler på effekten av metylfenidat (virkestoffet i Ritalin). De baserer seg på en (meta)analyse av 185 tidligere studier. Ingen av disse studiene var vanntett, skriver forskerne i British Medical Journal.

 

Søvnproblemer og tap av appetitt

Spørsmålet er om fordelene av stoffet oppveier mot ulempene. Bivirkninger av Ritalin inkluderer søvnproblemer, nedsatt appetitt og angst. Ifølge forskerne, betyr ikke dette at Ritalin er unødvendig. Ritalin reduserer hyperaktivitet noe. Men fordeler og ulemper må veies av leger: forsiktighet er påbud. I tillegg bør det være mer forskning rundt bruk av stoffet.

 

Stopp hvis det ikke er noen bedring

Leger og foreldre bør ikke gripe direkte til Ritalin. "Hvis et barn har merkbar fordel og har ingen bivirkninger, er det gode grunner til å bruke det" sier forsker Morris Zwi. "Men hvis det ikke er noen åpenbar forbedring, bør du umiddelbart slutte å bruke det."

ADHD gjør at man har veldig mye energi. Denne energien kan barna gi et fortrinn ved å være fysisk aktiv. Da utnytter du ubehaget og uroen uten at de trenger medisinen.

Harald Munkvold i Helse Førde som har undersøkt denne gruppen sier at de både likte treningen bedre enn den andre gruppen som ikke hadde diagnosen, men i tillegg forsvant symptomene når de trente utholdenhetstrening og utholdende styrketrening.