ADHD blir ofte behandlet med medikamenter. Disse medikamentene er effektive for mange barn, men fungerer bare midlertidig, og kan ha ubehagelige bivirkninger. Behandlingen er symptomkontroll og ignorerer årsaken til ADHD (*). Denne årsaken kan variere fra barn til barn og det er nok det som gjør det så vanskelig å behandle.

I mellomtiden har det blitt bevist at kosthold spiller en viktig rolle. Brus, chips, sjokolade, snacks og søtsaker gir forminskede mental kapasitet. Det samme gjelder for hvetemel og alt av sukker. Også de berømte E-nummer (fargestoffer og aromaer) faller i kategori "dårlig for åndelig velferd". Og noen ganger er produkter som svinekjøtt, soya eller melk den skyldige. Også mangel på visse vitaminer og mineraler (sink, magnesium, B-vitaminer), men også omega 3 fettsyrer kan være en årsak til ADHD.

Dette betyr at tilpasning av maten kan gjøre medikamenter overflødig.

Ulemper:

  • En diett krever mer tid og energi.
  • Du bør alltid ta hensyn til matvaner som er "annerledes".
  • Et barn liker ikke alltid å måtte forholde seg til en diett (dette gjelder forresten også for bruk av medikasjon).

Fordeler:

  • En diett fungerer tjuefire timer i døgnet, mens medisiner ofte tar av etter fire timer.
  • En diett har ingen bivirkninger. Medisinering har det.
  • Fysiske symptomer som ADHD barn har, forsvinner generelt også.

 

(*) Pelsser, Lidy M et al. (2011) Effects of a restricted elimination diet on the behaviour of children with attention-deficit hyperactivity disorder (INCA study): a randomised controlled trial. The Lancet , Volume 377 , Issue 9764 , 494 - 503