Høy sensitive personer (HSP) er rask ekstern orientert. De er mye mer klar over kvalitetene til en annen, og ofte sammenligner seg med disse menneskene, uten å være klar over sin egen verdifulle bidrag. Dessverre er høy sensitive personer eksplisitt klar over fallgruvene og mindre positive sider, fordi de lider av det. All oppmerksomhet er rettet mot det som ikke er så bra, fordi høy sensitive personer ønsker å være perfekt. Selvfølgelig lykkes ikke det.

La oss se på hva høy sensitive personer ikke er.

1: Høy følsomhet er ikke en sykdom/nevrose

Høy følsomhet er ikke en psykisk lidelse eller nevrose som du kan diagnostisere med DSM V (psykiatrisk håndbok). Høy følsomhet er en sett medfødte biologiske og personlighetstrekk som forekommer i cirka 20% av befolkningen. Enten du er mann eller kvinne, eller hvilken kultur du ble født i.

Så du trenger ikke å 'gjenopprette' høy følsomhet. Mye av de svært følsomme personer fungerer fint og er ikke klar over at han eller hun er svært følsom. Det kan hende at du lider av fallgruvene forbundet med høy følsomhet og blir overstimulert når du har kronisk stress eller understimulert når du blir truffet av kjedsomhet. Det kan være at du har en økt sårbarhet ved for eksempel trauma eller barndomsopplevelser og har en lavere psykologisk terskel for stress. Du vil ha flere fysiske og mentale-emosjonelle symptomer. Tenk på hodepine, autoimmune sykdommer, fordøyelsesproblemer, allergier, hjertebank, utbrenthet, angst, lav selvfølelse, usikkerhet, bekymring, følelsesmessige forstyrrelser, etc. Dette kan føre til sykdommer som er diagnostisert innenfor psykisk helsevern (for eksempel borderline, ADHD, ADD, angst, følelsesmessige forstyrrelser, osv.).

Generelt kan du få det fint når du lærer å håndtere fallgruvene på en riktig måte, aksepterer høy følsomhet og gir det et sunt sted i livet ditt. At du setter dine kvaliteter i en for deg rett miljø. Du må lære å ta tid for deg selv, setter dine grenser og lede dine behov og et liv som passer deg. Du må ta ansvar for hvordan du lever.

2: Høy følsomhet er ikke en unnskyldning

Jeg tror det er svært viktig at høy sensitive personer er klar over sitt ansvar for å ta vare på seg selv. Høy følsomhet skal aldri være en unnskyldning. Hvis du opplever noe, er det ditt ansvar og du bør gjøre noe med det. Selvfølgelig kan en annen ta hensyn til deg, men du har ofte mer ressurser for å gjøre noe med det du opplever. Hvis du lider av støy, går du et annet sted. Hvis du er trøtt, søker du selv fred og/eller spør du om hjelp. Hvis du legger alt hos den andre, på grunn av din eksterne orientering, gjør du deg veldig avhengig av andre menneskene.

Mange høy sensitive personer som lider av fallgruvene har en tendens til å ønske å endre sitt miljø og menneskene i miljøet. De krever mye forståelse og forventer at andre tar mye hensyn til dem. Det går ikke. De som ikke er høy følsomme forstår ikke alltid hvor intense ting er for deg. Det er ikke alltid "logisk" for dem at du ikke lenger kan noe, etter en intens dag med arbeid.

En høy sensitiv person har sitt eget ansvar for læring av:

  • Aksept og relaterte egenomsorg
  • Uttrykke behov
  • Be om hjelp
  • Angi grenser
  • Uttrykke forventninger, i stedet for å finne det logisk at andre forstår

3: Høy sensitive personer er ikke forlegent/introvert

Forlegenhet er ikke det samme som høy følsomhet. Forlegen betyr å ha frykt for sosial dom. Altså frykter en dom av en annen. Og det trenger ikke å være tilfelle når en høy sensitiv person ikke direkte deltar aktivt i en sosial situasjon. Atferd som er ofte vurdert som sjenert/forlegent av miljøet, er mer en forklaring for en strategi av en høy sensitiv person å lære om og forstå miljøet ved å observere i stedet for aktivt utforske. Hvis høy følsomme barn ofte har fått en negativ anmerkning i et sosialt miljø, kan resultatet være at de blir forlegent.

Forlegent oppførsel kan være et resultat av en overstimuleringsrespons på alle inntrykkene i det øyeblikket. For eksempel å gå i en bursdag kan overstimulere: mange mennesker, noen ganger ingen kjente, mye som er på gang, mye energi, mye farger, lyder og bevegelser. En høy følsom person trenger tid til å observere, for "å lande" i situasjonen, å håndtere alle interne og eksterne stimuli. Et høy følsomt barn kryper da ofte i foreldrenes fang, for en voksen kan det bety at du sitter et sted på kanten eller stå hvor du kan overse situasjonen.

Er du høy følsom? Hva gjør du når du skal i en bursdag?