Om Asperger

Asperger syndrom har mange kjennetegn felles med autisme, som for eksempel sosiale problemer, mangel på empati, preferanse for stereotype yrker og aversjon for endringer. Men i Asperger er intelligens og språkutvikling ikke, eller i hvert fall ikke alvorlig forstyrret. På grunn av den relative styrken innen intelligens-og kommunikasjonsevner er Asperger syndrom også kjent som “høyt fungerende autisme”.

Hos Asperger syndrom, er det mangel på kvalitet i det sosiale samspillet som gjenspeiles av minst to av følgende fire kriterier:

et klart underskudd i bruk av nonverbal atferd for å regulere sosial interaksjon (øyekontakt, ansiktsuttrykk, kroppsholdning og gester)

en manglende evne til å etablere hensiktsmessige kontakter med jevnaldrende

en klar manglende evne til å uttrykke glede i andres lykke

mangel på sosial – emosjonell gjensidighet

Det er fullt mulig at signaler er synlige. Dette betyr ikke at barnet må ha Asperger, men kan demonstrert atferd svært ligner på Asperger.

Blir barnet tilstrekkelig veiledet med sin høy intelligens og problemene det står overfor i utdanning og i grupper (ut i fra sin høy intelligens) viser det seg at det bare var situasjonsbetinget oppførsel og ikke oppstår fra en lidelse. Tilstrekkelig veiledning innenfor høy intelligens (utfordre hans/hennes intelligens etc.) er av stor betydning.

Selvfølgelig finnes det barn med Asperger syndrom innenfor skolen.

Å oppdage Asperger syndrom i kombinasjon med høy intelligens kan best gjøres av noen som er spesialisert både i høy intelligens og Asperger.

Merk at en riktig diagnose kan bidra på en positiv måte til en riktig og tilstrekkelig veiledning av barnet, men en feil diagnose av Asperger (eller feil “merkelapp”) kan gi rekkende negative konsekvenser for fremtiden.