Noen foreldre oppfordrer barna til å se serien "13 Reasons Why". De håper at deres barn lærer noe om psykisk helse og depresjon. Det virker som et godt utgangspunkt. Men jeg har noen store betenkninger…

Hva handler serien om? Hovedpersonen, Hannah, begår selvmord, og serien følger livene til de som er igjen, de som kjente henne og har spørsmål. Så langt ikke noe problem ennå. Men serien er et potensielt problem for ungdom fordi 13 Reasons Why opphøyer/godta selvmord.

På den ene siden er det bra at det gis oppmerksomhet i samtaler om traumer og mobbing, men selvmord blir romantisert som et middel til å bli borte fra vanskelige ting. Hannahs selvmord ser ut til å tjene et større gode ved å lære folket en leksjon og dermed gjøre selvmordet legitimt. I tillegg er den eneste helsepersonen vi blir oppmerksomme på, en skolerådgiver som fremstår fullstendig inkompetent i relasjon til Hannah, hennes foreldre, andre studenter og ansatte.

Det ser ut til at prosessen for å søke, finne og få støtte innenfor mental helse er helt irrelevant for denne serien. Prosessen har derimot faktisk økt de siste årene fordi det er mer eller mindre normalisert. Faktisk kan tenåringen som ser på denne serien, tro at Hannahs selvmord er berettiget og en god måte å komme seg vekk fra vanskelige ting. Serien burde heller vise hvilke konstruktive veier som kan benyttes for å få god støtte.

Vi trenger ikke å være overdrevent beskyttende for våre barn, men vi kan gi dem tilstrekkelig støtte. Hvis du har mistanke om depresjon, gjelder følgende: 

  1. Det første trinnet er å kjenne igjen en depresjon. 
  2. La personen vite at du er bekymret. Lytt med tålmodighet og aksept. La personen forteller sin historie, uansett hvor negativ og håpløs det virker. 
  3. La dem vite at depresjon ikke er en personlig feil, men en sykdom som kan skje alle. Og det kan behandles med medisin og terapi. 
  4. Legg merke til at noen med depresjon har en tendens til å skade seg selv. 
  5. Og sist men ikke minst: også de som tar vare på den deprimerte personen trenger omsorg!