At fettfisk og fiskeolje er gode for helse er kjent. Norske og nordiske helsemyndigheter anbefaler minst 1-2 gram omega-3 hver dag. Fordi det hjelper deg å bevare et frisk hjerte og et sunt kretsløp. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler 1-2 porsjoner fisk per uke (70 til 280 gram per uke). Mange voksne og de fleste barn følger ikke disse anbefalinger.

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke sier at omega-3-fettsyrer reduserer dødeligheten blant hjertepasienter, gir opphav til forbindelser som motvirker betennelser i kroppen, gir redusert hvilepuls samt lavere risiko for hjertearytmier og blodpropp (som minsker risikoen for hjerneslag). Ved siden av disse positive effekter, er fisk også en god kilde til protein, vitaminer og mineraler.

Men fisk er også viktig for en god funksjon av hjernen. Forskning viser at de nevnte stoffene også er viktige for utviklingen av det sentralnervesystemet hos det ufødte barnet. Dette er noe som bidrar til å redusere risikoen for ADHD, dysleksi (*) og autisme. For eksempel har barn på 8 år dessen mor har spist mye fettfisk under svangerskapet forholdsvis et bedre syn og viser mindre ofte problematferd (**).

Når et barn med ADHD tar tran eller spiser fettfisk, blir sykdomsårsaken ikke fjernet, men det gir sjansen til å unngå eksisterende problemer ved raskere informasjonsbehandling og forbedret konsentrasjon.

Noen idéer at barn skal spise mer fisk:

  • Istedenfor kjøttdeig kan du bruke laks i tacoen
  • Barn liker pasta. Hva med pastalaks?
  • Fiskeburger
  • Fish & chips

 

* Bryan J et al. Nutrients for cognitive development in school-aged children. Nutrition Rev 62.8 (2004):295-306.

** https://www.nationalezorggids.nl/kraamzorg/nieuws/32155-vis-eten-goed-voor-hersenontwikkelingvan-baby-in-de-buik.html