Angstlidelser er vanlig hos barn og ungdom. Studier har vist at et barn med angstlidelse har en til fire ganger mer sannsynlighet til å også lide av en angstlidelse i voksen alder (Beidel & Turner, 1997), men de har også en høyere risiko for depresjon. 

Hva er det?

En angstlidelse hos barn er annerledes sammenlignet med frykt hos barn som passer en bestemt utvikling. For eksempel kan separasjonsangst i en alder av ett til to år være ganske normal. Hvis barna har en trygg oppvekst og føler seg trygge i sitt hjemmemiljø, vil disse symptomene nesten spontant forsvinne.

Angstlidelse er den vanligste av psykiske lidelser hos barn. Særlig fordi tidlige angstsymptomer ofte eskalerer, er rask påvisning samt tilgjengelig og tilstrekkelig behandling svært viktig. Hvis ingenting gjøres, kan barn ikke bare utvikle mer alvorlige angstsymptomer, men også få flere angstlidelser sammen.

Behandling

Alt i alt er kognitiv terapi den mest passende behandling. Et seks år gammel barn er svært godt tjent med dette. I tillegg er atferdsterapi svært viktig. Det er viktig at foreldrene involveres i terapien. I noen tilfeller vil behandlingen skje hjemme. Dette gjelder spesielt for barn som er litt eldre (ti/tolv år).

Viktig: bruk av beroligende midler og sedativa hos barn frarådes. En enkelt anvendelse kan være nødvendig, men langtidsbruk fører til avhengighet, særlig hos små barn.