En grense er, enkelt sagt, en linje. Det er så langt som noen eller noe kan gå, grensene vi lager for og rundt oss selv for å holde oss trygge i forhold, på jobb og i livet generelt.

Det finnes en rekke typer grenser: fysiske, emosjonelle og psykologiske grenser.

Fysiske grenser

Disse relaterer seg til ditt personlige område, ditt privatliv og din kropp. Når du sier «Hei» til noen, gir du ett kyss, to kyss, et håndtrykk eller en klem? Materielle grenser kan være: om du låner bøker, klær, penger eller andre eiendeler til dine venner og familie, eller holder du dem til deg selv?

Emosjonelle grenser

Noen mennesker har en tendens til å ta ansvar for sine følelser og de som tilhører andre, som har en stor byrde - selv om denne byrden ikke engang tilhører dem!

Psykologiske grenser

Disse er svært nær emosjonelle grenser. Å sette psykologiske grenser hjelper oss å holde oss trygge fra andres påvirkning av følelsesmessige skade på oss.

Hvorfor grenser?

Ved å sette grenser respekterer du deg selv og får respekt av andre. Hvis vi ikke respekterer oss selv, vil vi ikke bli respektert av andre og jo lenger vi holder ut, desto vanskeligere blir det å sette grenser. Det er ikke umulig å sette dem etter en periode har gått. Faktisk er det bedre sent enn aldri! Så la dine venner, familie og også deg selv vite hva grensene dine er - hvordan du vil bli respektert.

Bli kvitt dårlige mennesker

Dette kan folk være som er alltid negative, alltid kritiserer deg og andre, folk som alltid vil ha oppmerksomhet uten å vurdere dine behov, som er sjalu og besittende, de som spiller offeret og ikke tar ansvar for sine handlinger eller ord, og de som fortsetter å skuffe deg.

Lær å si nei

Hvis vi sier ja til alt som alle spør oss om, vil vi gå tom for energi og gå tom for tid til oss selv. Når vi ikke sier nei til folk, sier vi med andre ord at vi ikke respekterer oss selv eller vår tid, og de kan også ikke respektere deg ved å kreve mer og mer av tiden din. Du trenger ikke å falle for det og gi etter til deres krav.

Med mindre du vil hjelpe dem, så er det greit! Bare vær sann til dine følelser, behov og deg selv.

© Copyright psyke59gradernord.com