Hva er stereotypen til en autist? Hvilke fordommer er korrekte og hvilke er absolutt ikke sant? Jeg har samlet 10 av de man hører oftest:

1) Personer med autisme kan ikke få venner

Personer med autisme kommuniserer annerledes og vil ikke alltid møte utenfor døren, fordi det gir for mye stimuli. Men de har akkurat som alle andre har en gruppe venner rundt seg. Men et vennskap, og å opprettholde dette, koster dem mer energi.

2) Personer med autisme har lav IQ

IQ av personer med autisme virker nøyaktig det samme som for noen uten autisme. Det finnes autister med lav IQ, med gjennomsnittlig IQ og med høy IQ.

3) De kan bare bo selvstendig med veiledning

Dette er ulik per person. Å leve selvstendig henger sammen med å holde oversikt. Hvis du ikke klarer det, noe som er vanskelig for mange autister, er det fint å få hjelp. Veiledning gir sikkerhet og klarhet. Men det finnes også autister som bor i et studenthus eller hybel og trenger ikke tilsyn eller veiledning i det hele tatt.

4) Alle autister liker Star Trek

Dette er virkelig et stereotypisk bilde laget av serier, filmer og media. Inspirert, for eksempel, av tanken på Sheldon fra Big Bang Theory.

5) Autister kan ikke lyve

Det synes å være to grupper: Gruppe 1 kan virkelig ikke lyve, men ser umiddelbart om noen andre lyver. Gruppe 2 kan lyve bra, men ser ikke om noen andre lyver. Det avhenger av hvor godt personen kan tilpasse seg.

6) Personer med autisme er besatt av en spesiell ting eller objekt

På engelsk kalles det special interest, som høres ut vennligere enn en besettelse. Denne fordom gjelder ikke for alle autister. Personer med autisme "henger" seg lenger i noe. For eksempel et søppelfritt liv, eller et spill. En spesiell interesse kan endre seg over tid.

7) Personer med autisme har ikke kontroll på sine følelser 

Fordi stimuli når de kommer inn er sterkere, opplever de ofte følelser mer intensivt. Og noen ganger vet de ikke hva de skal gjøre med dem.

8) Uten rutiner blir en med autisme opprørt

Dette er ikke nødvendigvis en fordom. Og heller ikke bare for autister! Verden er noen ganger så uklart at autistiske mennesker søker klarhet i et annet område. For eksempel ved å gjøre ting i en bestemt fast rekkefølge, ved å plassere ting på et fast sted, eller ved å sitte på et fast sted i et klasserom eller konferanserom. Jo lenger rutinen varer, jo mer intens den er når den blir ødelagt.

9) Du kan vokse ut av autisme

Noen ganger tror folk at dette er mulig fordi voksne med autisme oppfører seg annerledes enn når de var barn. Men dette har ingenting å gjøre med å lære å justere seg og håndtere situasjonen. Du kan ikke vokse ut av autisme. Du har det, eller du har det ikke.

10) Du kan kureres av autisme

Denne fordommen har nylig blitt diskutert mye i Amerika. Det sies at autisme er forårsaket av vaksinasjoner. Saken er at hjernen til en autist virker annerledes. Det finnes ingen drikke eller pille for å kurere det. Ved å si slike ting, gir du folk med autisme et negativt selvbilde. Det er som om autisme ikke burde være der.

 

© Copyright psyke59gradernord.com