For et begavet barn er det ofte kjedelig å gå på skole, fordi ting må gjøres som de allerede vet og kan.

Trinn 1: Hva er kjedelig?

Hva betyr ordet "kjedelig"? Dette kan omfatte for eksempel: irriterende, uinteressant, ensformig, vanlig, langvarig, godt slitt, døvende, elendig, langsom, plagsom, sliten, tankeløs, sinnesløs, søvnfremkallende.

Hva menes med å gjøre kjedelige ting? Å lære ord er kjedelig, men kan være nyttig for å lære et språk. Gjentagelser i undervisningsmateriale, som et begavet barn har allerede utmerket kontroll på, er kjedelig og ikke (eller sjelden) nyttig for dem.

Trinn 2: Kjedelige nivåer

Det som er kjedelig for en person, kan være en svært utfordrende oppgave for andre. For en (høyt) begavet barn er det mye kjedelig arbeid, og med litt flaks er det litt arbeid på barnets nivå. Så her kan det være en verden av forskjell.

Hvis det vanlige tilbudet er fokusert på et gjennomsnittlig begavet nivå (som det vanligvis er), har det gjennomsnittlige begavede barn et utfordrende tilbud (80%) med litt kjedelig arbeid (20%). Det begavede barn derimot får et kjedelig tilbud (80%) med litt utfordrende arbeid (20%). Sistnevnte er ikke en balansert, rettferdig fordeling og derfor ikke tilpasset opplæring!

Trinn 3: Motiverende kjedelig

Du trenger motivasjon for å kunne gjøre kjedelige ting. Vi blir motivert av hyggelige følelser, og vi blir demotivert av ubehagelige følelser. Forventning av tilfredshet har et tidsrom og er noen ganger knyttet til alderen. En voksen forsker kan muligens gjøre kjedelig arbeid i mange måneder eller år med utsikt til en forfremmelse eller faglig gjennombrudd. Et barn ønsker nok å oppleve tilfredsstillelse av det kjedelige arbeidet innen en kortere tidsfrist.

Å følge en vanlig læreplan i 10 år, som et begavet barn mestrer i 5 år, er ikke rimelig. Det betyr 5 år (!!) venting på tilfredshet.

Ønsker du å oppleve litt hvordan et begavet barn har det i et vanlig skoleprogram? Finn en fin film og velg en rolig kveld, så at du ikke blir forstyrret. Gå og se filmen, etter 5 minutter stopper du filmen og du spoler filmen tilbake 3 minutter. Deretter ser du igjen i 5 minutter, så spoler du filmen tilbake 3 minutter og se på i 5 minutter. Fortsett å se slik til du har sett filmen. Blir du motivert til å se på filmen? Blir du frustrert eller noe annet? Hvilke fine (motiverte) eller ubehagelige følelser (demotiverte) opplever du?

Trinn 4: Kjedelig eller vet du ikke hvordan det skal gjøres annerledes?

Det er ofte slik at lærerne ikke vet hvordan man skal gjøre det annerledes eller vil gjøre det annerledes. Fordi de ikke vet hva de skal tilby. Fordi de er for opptatt. Fordi de ikke har et «klikk» med eleven. Fordi de ikke tror på denne elevens begavelse. Fordi de vil beholde kontrollen. Fordi…

Det er viktig og nødvendig å beholde ting som er kjedelige, men nyttige. Da kan arbeidet som tilbys være på et høyt nivå med en balanse mellom utfordrende (80%) og nyttig kjedelig arbeid (20%). Men også at det er en balanse mellom kjedelig og rimelig uttrykksfull tilfredsstillelse, slik at barnet er fortsatt motivert til å komme i skolen.

 

© Copyright psyke59gradernord.com