Arbeids- og organisatorisk psykologisk forskning viser at utformingen av arbeidsplasser har store konsekvenser for medarbeiderens ytelse og dermed for organisasjonens funksjon. Disse dager hører man ofte klager fra ansatte som handler om høyt arbeidstrykk. Ansatte klager også om andre aspekter av sitt arbeid, som mangel på selvstendighet, dårlig arbeidsatmosfære, konflikter med ledere eller kolleger, og problemer med balanse mellom arbeid og familie.

Forskning viser at slike problematiske aspekter av jobben noen ganger har en dyp innvirkning på de ansattes mentale og fysiske helse. Fenomener som utbrenthet og stress forbundet med en "umenneskelig" bruk av arbeidskraft i produksjonsprosessen fører til tidlig tap av ansatte, underprestasjon av organisasjonen og høye kostnader for samfunnet (spesielt i helsevesenet).

Ifølge Beehr og Newman kan arbeidsbelastning deles inn i ulike "fasetter":

* personlig fasett (inkludert demografiske aspekter og personlighet);

* miljøfasett

Ifølge Robert Karasek er de mest stressende situasjonene de som forekommer i tunge jobber med liten kontroll. Og Kurt Lewin fant at menneskelig atferd er en funksjon av samspillet mellom personlige egenskaper og situasjonskarakteristikker. Stress oppstår hvis disse to ikke er i balanse.

Ansatte som opplever en lav grad av selvstendighet, rapporterer et merkbart høyere nivå av stress enn ansatte som har en høy grad av selvstendighet på jobben. Spørsmålet forskerne stiller her, er om mer autonomi kan redusere de negative stresseffektene av høy arbeidsbelastning. Det ser ut til at dette faktisk er tilfellet i en viss grad. På hvert nivå av arbeidstrykk (lavt, moderat, høyt) fører en økning i autonomi i arbeidet til en reduksjon i stresset.

Det ser også ut til å være en samspillingsvirkning mellom arbeidstrykk og autonomi i stressfrekvensen: negative stresspåvirkninger av arbeidstrykk reduseres ettersom autonomien i jobben øker. Det skal bemerkes at ikke all frelse kan forventes av en økning i autonomi. Selv med høy autonomi fører en høy arbeidsbelastning til et høyt nivå av stress sammenlignet med arbeidsforhold hvor arbeidsbelastningen oppfattes som lavt eller moderat.

Omstilling, omorganisering, fusjoner og oppkjøp kan føre til frykt og usikkerhet blant ansatte. Oppsigelse har ofte stor innflytelse på de som ikke mister jobben sin. De føler seg skyldige og må ofte slå seg til ro med annet arbeid, en annen arbeidsplass, en tildeling eller mer arbeid (fordi det finnes færre personer som må utføre samme arbeidsmengden).

Arbeidet kan også være en kilde til følelsesmessig utmattelse. Når en ansatt opplever stress på jobben, opplever familien hans også stress. Barn med foreldre som er redd å miste jobben sin, har en mer kynisk holdning til arbeidsplassen.

Det er mulig til å reduser effekten av disse tingene. Her er noen forslag:

  1. Stress Management trening

  2. Reduser stressorer. Vi kan tenke på å omarbeide arbeidsplasser ved for eksempel økt autonomi og tilby ansatte muligheten for mer deltakelse i beslutninger. Autonomi er nyttig hvis gruppen eller individet har interesser som sammenfaller med arbeidsgiverens. Hvis oppgavene er tvetydige, eller hvis personen eller teamet har den beste informasjonen eller kompetansen med hensyn til hva som må gjøres, er utstrakt autonomi nesten uunngåelig.

  3. Alternative arbeidsplaner, som for eksempel fleksibel arbeid

  4. Familievennlige fordeler (ofte blir disse hovedsakelig brukt av kvinner)

  5. Helse og treningsprogrammer

 

© Copyright psyke59gradernord.com