Fordi høy sensitive personer har et godt øye for detaljer, jobber de veldig nøyaktig. I tillegg har mange svært følsomme mennesker lært seg en strategi for å gjøre jobben bra. Grunnen er blant annet at de legger merke til at en god jobb fører til ros fra andre, og HSP-hjernen er følsom for det. Ikke bare som en ansatt, veileder eller gründer. Men også i privatlivet som en venn, kjæreste, partner, far, mor, sønn eller datter.

Lister

Fra vårt prestasjonssamfunn er det et ønske om å jobbe mer effektivt og mer resultatorientert. I stor grad anbefales det å lage gjøremålslister. Disse vil føre til mindre stress, men det er nettopp disse lister som bidrar at stresset kan bli verre!

Ofte fører en slik liste til neste liste, og før du skjønner det, lever du fra liste til liste. Har du gjennomført tre oppgaver kan du gjøre noe for deg selv, når du fullfører listen har du en fridag. Med mindre at en ny liste ligger og venter allerede… Denne måten å jobbe på kan til og med føre til perfeksjonisme, fordi det alltid er noe som kan forbedres.

Når du tenker på handlingene som skal gjennomføres, "tenker" din hjerne at handlingen allerede er i gang. Du opplever oppgaven allerede i hodet ditt. Hjernen din er ikke klar over at du bare tenker over oppgaven og du ikke opplever det ennå i sanntid. Prøv å handle først i stedet for å tenke på handlingen lenge i forkant!

Prioriter

Eller lag en liste, men del den inn i viktige ting og ting som ikke er viktige (men må gjøres denne uken).

Vær oppmerksom når og hvorfor du jobber med en oppgaveliste. Må du gjøre alt fordi du vil det selv? Mange HSP-er liker å hjelpe andre, men å være hjulpet selv er ofte et "no-og"-område. Ofte finnes det en følelse av skyld for å belaste den andre, frykt for fiasko og skam at du ikke vet noe. Disse følelsene er en del av livet. Prøv å be om hjelp. Det er ikke så ille, folk er ikke så opptatt av deg som du er av dem.

Å gjøre for mye er fatal for din entusiasme. Du vil snart bli en ekspert på å komme med mange unnskyldninger og "gjøre viktige ting" (les: nye ting). Da blir du stresset av oppgavene som gjenstår. Ikke alt må være morsomt, men hvis listen består av for mange kjedelige masejobber: vær ærlig med deg selv. Stopp strutsepolitikken. Hvor er ditt behov? Hva gir deg lykke, tilfredshet og mening? Se på mengden av det som ligger på tallerkenen din. Se hva som kan fjernes, utsettes eller gjøres av andre.

Til slutt

Stopp med omfattende oppgavelister, skriv ned bare de viktigste ting og bare i hektiske tider.

Prioritert oppgave: Hvil og/eller slapp av i tide, lytt til kroppen din i stedet for til hodet ditt.

 

© Copyright psyke59gradernord.com