Arbeidsgrupper og team synes i økende grad til å være grunnlaget hvorpå organisasjoner er bygget. En rekke medarbeider er i fellesskap ansvarlig for resultatene av samarbeidet, og til en viss grad kan de som et lag selvstendig bestemme tempoet og arbeidsmetoden. Måten slike grupper eller team fungerer har sterke effekter på helse og velvære. Men leveransen av et lag kan vanligvis ikke være relatert til de individuelle gruppemedlemmene, fordi arbeidet er svært gjensidig avhengig. Måten teamarbeid er organisert i, påvirker også resultatene til disse lagene. Det kan være store forskjeller i ytelsen som arbeidsgrupper og team leverer, både kvalitativt og kvantitativt.

Gruppeprestasjoner

For mange oppgaver leverer grupper dårligere enn enkeltpersoner. Dette ser ut til å være delvis sant på grunn av prosesstap. Oppgaveprestasjon ser også ut til å påvirkes av andre.

Brainstorming er en annen prosess der grupper presterer ikke like bra. Det skyldes ofte er hemming på grunn av å være sjenert og sosial angst. Elektronisk brainstorming ser ut til å fungere bedre, men når medlemmene må vente på sin tur, blir det ikke bedre.

Alle modeller av gruppevirkning er basert på prosessbasert tenkning: input - prosess - output. Dette betyr at det er viktig for produksjonen hva som legges inn i prosessen, og også hvordan selve prosessen går videre. Det er klare forskjeller mellom modellene med hensyn til forholdet mellom variablene. I den ene modellen antas direkte effekter, i den andre modellen ses disse effektene som formidlet eller moderert.

Modeller

McGraths (1964) modell mener at en relevant faktor handler om belønning. Skal den være individuelt eller per gruppe? Gruppens interaksjonsprosess er en nøkkelvariabel.

Gladsteins modell (1984) er enig med McGraths modell. Det er imidlertid forskjeller på organisasjonsnivå. De kritiske faktorene som Gladstein forutser, er tilgjengelige ressurser. Alle disse inputs bidrar direkte til gruppeprosessen. Noen former for gruppeprosesser er mer eller mindre effektive, avhengig av kompleksiteten, usikkerheten og avhengigheten som er tilstede i gruppens oppgave.

Viktige determinanter er:

1. Gruppesammensetning. Grupper med høyere utdanning er mer effektive.

2. Oppgave-utforming. Samsvarer oppgaven med gruppen?

3. Organisasjonsressurser.

4. Belønning. Insentiver øker ytelsen.

5. Gruppemål. Det er sterke indikasjoner på at disse påvirker ytelsen.

6. Gruppeprosess. Dette er måten gruppene oppnår/fullfører oppgavene på. Viktig er:

• kommunikasjon

• samhold

• konflikthåndtering

Organisasjoner får ikke som de vil, men som de fortjener.

 

© Copyright psyke59gradernord.com